OKUSI NA TUJEM

Alta Badia, grižljaji na snegu

Objavljeno 02. januar 2014 12.15 | Posodobljeno 02. januar 2014 12.15 | Piše: Jože Splichal

Na tradicionalnem Gourmet Skisafariju je 14 kuharjev ‒ po sedem moških in žensk ‒ pripravilo slope food, drobne malice, ki jih bodo stregli to zimo na smučiščih. Med povabljenimi sta bili tudi dve slovenski kuharici, Ana Roš in Ksenija K. Mahorčič.

Ana Roš je pripravila srnino kremo, jabolčno peno, rdeče zelje z medom in rženi krokant z borovimi pinjolami. Foto: Dean Dubokovič

Na tretjo adventno nedeljo so v Alti Badii pripravili že tradicionalni Gourmet Skisafari; pred desetletjem je vrsto prireditev med smučarsko sezono, katerih finale je Chefscup v tretjem januarskem tednu, začel Norbert Niederkofler iz restavracije St. Hubertus v San Cassianu. Alta Badia je seveda s šestimi ducati vlečnic in tremi ducati smučarskih koč in restavracij po obsežnem smučišču italijanski smučarski raj. Kaj je lepšega, kot se voziti od ene do druge koče (baite, ütie po ladinsko) in okušati slope food, prigrizke oziroma finger food, ki jih spremljajo izbrana vina iz Južne Tirolske (Alto Adige)?

Alta Badia je tudi kulinarična prestolnica Južne Tirolske, saj ima tri restavracije z Michelinovimi zvezdami (St. Hubertus dve, La Siriola v San Cassianu in La Stüa de Michil v Corvari pa po eno), vsa dežela Trentino Alto Adige pa ima tri s po dvema in še 27 s po eno zvezdico.

Letos so izbrali 14 chefov, po sedem moških in žensk, 10 jih je iz Italije, štirje pa iz tujine, med njimi sta bili dve Slovenki: Ana Roš iz Hiše Franko iz Starega sela pri Kobaridu in Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič v Rodiku. Vsi skupaj so imeli skoraj toliko zvezdic, kot je bilo zvečer zvezd nad brezhibno jasno Alto Badio. Prijazni Ladini so nam predstavili prav vse, za začetek pa prvih šest, ki so kuhali v nedeljo, in več kot 300 smučarjev je že prvi dan okušalo grižljaje: šest finger foodov in šest kozarcev vina je stalo 50 evrov.

V Ütii Col Alt je kuhal Tržačan Matteo Metullio (La Siriola, ena zvezda Michelina), v Ütii De Bioch Norbert Niederkofler (St. Hubertus, dve zvezdi), v Ütii Ciampai Cristina Bowerman (Hostaria Glass, Rim, ena zvezda) v Ütii I Tabla Arturo Spicochi (La Stüa de Michil v hotelu La Perla v Corvari), v Ütii Club Moritzino Nino di Costanzo (Hotel Terme Manzi, Casamicciola Terme, dve zvezdi), v Piz Arlara pa Ana Roš.

Roševa je v koči Piz Arlara pripravila srnino kremo s peno južnotirolskih jabolk (za domačo nalogo so imeli kuharji ukaz, da mora biti vsaj ena sestavina iz Južne Tirolske!), rdečim zeljem z rododendrovim medom in rženim krokantom s pinjolami iz gorskega bora. Zraven so natočili kozarec južnotirolskega dišečega traminca. Južna Tirolska ima 5300 hektarov vinogradov, kar je le en odstotek vsega italijanskega vina; a butični vinogradniki in vinarji, ki so že množično biološko usmerjeni, ponujajo nadvse kakovostna vina.

Naslednji dan so namenili Kseniji K. Mahorčič, katere kuhinjo so opisali kot povezavo tradicije in modernega v regionalni kuhinji. V Ütii Lee v Badii je navdušila s piščančjo pašteto s karamelizirano rdečo čebulo z južnotirolskim cvetličnim medom, hrustljavo zeleno in majhnim briošem, ki ga je spekla v obliki polža. Ne samo to, poskrbela je še za krožnik: okroglo kamnito ploščo je izdelal kamnosek Jernej Bortolato iz Pliskovice, položena pa je bila v kraški beli gaber, za katerega je poskrbel mizar Vito Počkaj iz Rodika.

imageIn kdo je še kuhal? V Ütii Jimmy v Colfoscu Giancarlo Morelli (restavracija Pomireau, Seregno v Lombariji, ena zvezda), v Ütii Mesoles v Colfoscu Fabrizia Meroi (restavracija Laite v Sappadi, ena zvezda), v Ütii Las Vegas v San Cassianu Lanshu Chen (Le Mout v Taichungu na Tajvanu), v Ütii Pralonga v Corvari Oliver Glowing (Aldrovandi Villa Borghese v Rimu, dve zvezdi), v Ütii Bamby v La Villi Lea Linster (restavracija Lea Linster, Frisange v Luksemburgu, ena zvezda), v Ütii L’Tama v Badii Emannuele Scarello (Agli amici, Udine, dve zvezdi), in v Ütii Nagler v Badii Valeria Piccini (restavracija Da Caino v Montemeranu v Toskani, dve zvezdi).

Alta Badia

Alta Badia ima 5000 prebivalcev, skoraj izključno Ladincev, ki govorijo retoromansko, pokrajina je pod Unescovo zaščito. V pitoresknih krajih Corvara, Colfosco, La Villa, San Cassiano, Badia in La Val (na nadmorski višini od 1320 do 1650 metrov) imajo 17.000 postelj v hotelih in apartmajih. Urejenih je 500 km smučarskih prog, ki jih povezuje 65 žičnic; med njimi je tudi legendarna Sella Ronda na 3100 metrih, na kateri smučar naredi 26 km. Sicer pa je Alta Badia del največjega evropskega sistema, združenega v Dolomiti Superski s 450 žičnicami, ki lahko na uro prepeljejo 620.000 smučarjev, ki imajo na razpolago 1220 km prog. 

Deli s prijatelji