NAVADA

Ali tudi vi ne zajtrkujete doma?

Objavljeno 06. februar 2014 10.00 | Posodobljeno 06. februar 2014 10.00 | Piše: E. B.

Ameriške kulinarične smernice osvajajo Evropo: vse več ljudi prvi obrok zaužije pri priljubljenem ponudniku hitre prehrane, pri reviji Men‘s Health pa so pripravili izbor tistih, ki nas lahko nasitijo s kakovostnim in hranljivim obrokom.

Najnovejše raziskave kažejo, da v pohištveni industriji izdelujejo vse manjše kuhinje, kajti v sodobnem svetu so čedalje redkejši tisti, ki kuhajo in jedo doma. Po statistiki sodeč Newyorčani že kakšno desetletje najmanj štirikrat na teden obiščejo restavracijo, podobno pa se zdaj dogaja tudi v Evropi. Toda ne le kosilo ali večerjo, drugje kot doma si vse raje privoščimo tudi zajtrk, največkrat na poti v službo, pri reviji Men's Health pa so pripravili izbor najkakovostnejše ponudbe tako najpomembnejšega obroka v dnevu kot restavracij za druge priložnosti. Zaradi energijske vrednosti je seznam seveda primernejši za predstavnike moškega spola, še opozorijo v prispevku.

Kavarne uspešne z zajtrki

Kdo je torej zmagovalec v kategoriji najbolj zdravih, privlačnih in okusnih krožnikov v dopoldanskem času? Veriga značilno angleških pubov Weatherspoon, ki je nutricioniste in več tisoč sodelujočih v anketi prepričala z manj mastnimi in občutno manj slanimi klobasami, jajcem na oko in makovim opečenim kruhom, ki menda vsebuje mnogo več vlaknin, a manj sladkorja kakor kruh pri tekmecih. Čeprav še vedno izjemno kaloričen obrok (točno 867 kilokalorij naj bi vseboval, dnevni vnos naj bi pri moškem znašal okoli 2500 kilokalorij), je značilno angleški krožnik najbolj navdušil stroge ocenjevalce, saj spada med zajetne obroke, torej takšne, ki nasitijo za kar vse dopoldne, pri Weatherspoonu pa se ponašajo tudi s podatkom, da uporabljajo le živila nagrajenih in priznanih proizvajalcev ter ponudnikov. Na drugo mesto se je uvrstila znamenita veriga Starbucks, kjer so ponosni predvsem na izjemno pestro izbiro: za prvi obrok dneva si v priljubljenih kavarnicah lahko privoščimo tako raznovrstne sendviče, mesne ali brezmesne, zelo nasitne ali pa lažje za začetek dneva, krožnik hranljivih žitaric s svežim ali suhim sadjem kot tudi pisano paleto svežega peciva, vse pa seveda zaokrožimo s slastno kavo ali drugim toplim napitkom.

Hrana na poti

Zelo dobro se je odrezal tudi Subway, ki je navdušil z raznovrstnimi, a energijsko mnogo manj nabitimi sendviči kakor pri tekmecih: pregled nutricionističnih vrednosti je menda pokazal mnogo manjšo vsebnost soli, sladkorja in maščobe, slovito verigo pa so pri reviji Men's Health okronali tudi kot najprimernejšega ponudnika hitre prehrane, ki se odlikuje tudi s sprejemljivimi cenami. Zajtrk, ki ga lahko poplaknemo s kavo, čajem ali sokom, ponujajo do enajste ure dopoldne, najbolj pa gredo v slast kombinacije jajc in slanine, za tiste, ki pazijo na težo tudi navsezgodaj, pa pripravljajo še nizkoenergijske različice iz piščančjih ali puranjih prsi ter govedine, na voljo pa so tudi vegetarijanski sendviči, nabiti s svežo zelenjavo.

Kljub pestri ponudbi je želodec najbolje prebuditi doma, svetujejo strokovnjaki, kdor pa si vendarle raje privošči obrok na poti v službo, naj obišče le tiste restavracije oziroma kavarne, ki ponujajo preverjena, lokalno pridelana živila in pa tudi seznam nutricionistične vrednosti in sestave.

Deli s prijatelji