Pred desetimi leti je bivša alpska smučarka Alenka Dovžan skupaj z možem Edvinom Karahodžićem, sicer hokejistom, odprla hišo kulinarike. V središču Jesenic je njuna lično urejena gostilnica EjgA pred kratkim pridobila zaščitni znak zdrava izbira, ki ga je, tokrat prvič na Gorenjskem, podelil Zavod za zdravstveno varstvo Kranj. »Na pobudo zavoda smo jedilnik obogatili s petimi jedmi, ki pomenijo zdravo izbiro. Z možem sva oba športnika, zato še kako dobro veva, kako pomembna je pravilna prehrana,« je povedala Alenka Dovžan in nam predstavila recept za enega od novonastalih zdravih krožnikov. Še to: energijska vrednost tako popečene zelenjave s trakci puranjega fileja in feta sirom je 330 kcal.
Za eno osebo:
30 dag sveže zelenjave (10 dag bučk, 10 dag paprike, 8 dag jajčevcev, 2 dag pora)
7 dag puranjega fileja
2 g soli
4 dag sira feta
ščep bazilike in peteršilja
1 žlica oljčnega olja
Na olju nekoliko prepražimo por, ki smo ga narezali na ožje kolute. Ko malce oveni, dodamo na kocke narezano preostalo zelenjavo. Ko se ta malo omehča, solimo in začinimo z baziliko in s peteršiljem. Položimo na krožnik, nato pa v isti ponvi prepražimo še na ožje trakove narezan puranji file. Popraženo meso razporedimo na zelenjavo in potresemo s sirom feta, ki smo ga nekoliko razdrobili. Sommelier Boris Gašparin h krožniku Alenke Dovžan priporoča belo vino šipon.