OKUSI

1906, Bled

Objavljeno 14. oktober 2012 15.20 | Posodobljeno 14. oktober 2012 15.21 | Piše: Jože Splichal

V restavraciji hotela Triglav je Uroš Štefelin spet povedal nekaj lokalnih zgodb, ki jih je na krožnik postavil na svoj, moderen način. Vegetarijanski meni je tako popestril tudi s sirovim.

Foto: Igor Mali

Uroš Štefelin je glavni kuhar v restavraciji hotela Triglav v Mali Zaki na Bledu, ki nosi številko 1906; to je letnica, ko je vlak prisopihal v ta nebeški kinč. Od miz je skozi okna čudovit razgled na jezero in otok, Uroš pa že prinaša prvi krožnik: jurčke na mariniranem tofuju s solatko iz sladkega janeža in pistacije, sir tete de moin in omako iz kislega mleka in bazilike. Šef strežbe Damir Salkič je v vlogi sommeliera zraven ponudil kozarec zelena, letnik 2011, s posestva Burja v Vipavski dolini; pod ta vina se podpisuje Primož Lavrenčič.

Kuhar je ljubitelj lokalnih zgodb, a jih interpretira na moderen način; sestavine so z bližnjih polj, gozdov in hlevov. Tako je osnovni recept za naslednji krožnik pobrskal po starih kuharskih knjigah ali po zapiskih stare mame in nastal je sirov bandeljc s porovo omako in sladoledom iz kisle smetane ter sladkim krokantom. V kozarce pa so natočili šipon ilovci letnik 2007 iz kleti Dveri-Pax.

Naslednja jed ni prišla na krožniku, ampak v velikem kozarcu: na dnu je bila dušena rdeča čebula, na njej je bilo jajce, čezenj je prišla krompirjeva pena z naribanim črnim tartufom, ki jo je kuhar pokapljal z bučnim oljem. Po vino smo šli na Kras, k Emilu in Kenu Tavčarju v Kreplje, ki sta s svojim letnikom 2008 na stezi oranžne revolucije.

Za glavno jed je Uroš Štefelin na roke naredil testenine, ki jih je napolnil z muškatno bučo in sirom zbrincem, na krožnik pa dodal še prepeličja jajca s špinačo in žafranovo peno z vaniljo, za okras pa še listke cveta vrtnice. In vino? Brda, Kozana, Edi Simčič – chardonnay kozana 2007: vino je zorelo v novih in rabljenih barikih.

Čez nekaj tednov bo miklavž. Zdaj otrokom nosi nove iphone in zlate ure ... včasih pa smo se na moč razveselili rožičev in orehov, saj niti pomaranč in banan nismo poznali. Sladica je napeljala spomin na nekdanje čase: rožičeva tortica s tistim nepozabnim okusom po zdaj prevečkrat zaničevanih rožičih, zraven pa brusnični sladoled, glazirani kostanji in pralino suhe tepke. Ter polsladki laški rizling letnik 2007 iz štajerske kleti Verus.

Dobro je vedeti

  • Restavracija 1906; (v hotelu Triglav)
  • chef Uroš Štefelin
  • Kolodvorska 33, 4260 Bled
  • tel.: 00386(0)4 575 26 10
  • e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: od oktobra do aprila od ponedeljka do petka od 18. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 12. do 22.; v sezoni pa vsak dan od 12. do 22.
  • sedeži: 50
  • degustacijski meni: dnevni klasični 35 evrov, degustacijski s 7 hodi 55, brez vina.
  • vinska klet: 100 etiket
  • kreditne kartice: vse
Deli s prijatelji