Rdeča, zelena, majhna in velika, kisla ali sladka – slovenske tržnice so že polne jabolk vseh vrst, velikosti in oblik.
Najcenejša so idared
Na osrednji ljubljanski tržnici so se cene jabolk (večina jih prihaja s Štajerskega) v petek gibale med 1,2 in dvema evroma. Najcenejša sorta je idared, sadjarji jo ponujajo po 1,2 evra. Na stojnici kmetije Goznik za toliko ponujajo tudi zlati delišes, ki ga ob našem obisku na drugih stojnicah nismo opazili. Srednjo ceno, 1,5 evra za kilogram, trgovci zaračunavajo za sorte jonagold, elstar in braeburn. Najdražja sorta v ponudbi ljubljanskih prodajalcev so carjeviči. Na stojnici kmetije Trinkaus iz Voličine vam bodo kilogram zaračunali po 2,5 evra, brežiška kmetija Poček pa jih prodaja za pol evra ceneje. Po 2 evra bi ob našem obisku plačali tudi za kilogram kosmačev in topaza, za jabolka sorte gala pa bi zapravili 1,8 evra.
V Mariboru po 60 centov
Cene na mariborski tržnici so nekoliko manj navite od ljubljanskih. Kilogram domačih jabolk dobite za že 60 centov. Najdražja, ki jih kupujejo v štajerski prestolnici, so še vedno precej cenejša od najdražjih ljubljanskih – razlika znaša evro dvajset! Cena najdražjih sort na mariborski tržnici namreč ne presega 1,2 evra za kilogram. Sladokusci se bodo na stojnicah marsikaterega prodajalca jabolk razveselili dodatne ponudbe v obliki jabolčnih sokov ali marmelad – na stojnici kmetije Skok Rošpoh tako, denimo, ponujajo jabolčni džem po ceni 2,3 evra za lonček.
V Pomurju gajbica za 40 centov
Ponudba jabolk v Pomurju je izjemno pestra in tudi cene so sprejemljive. Gibljejo se okoli 80 centov, ponekod tudi okoli 60 centov na kilogram. Cena je (tako kot drugod) odvisna od kakovosti in sorte. Jabolka, kot so elstar, gala, james grieve, antaras in pinova, so nekoliko dražja in stanejo od 1,20 do 1,60 evra na kilogram. Če kdo kupuje ozimnico (zaboj), je cena bistveno nižja, saj prva klasa (jonagold, delišes, idared) stane okoli 60, druga pa okoli 40 centov za kilogram. Vedno več je tistih, ki si želijo stara domača (neškropljena) jabolka, ki so jih pridelovalci večinoma uporabljali za jabolčnik, sok ali kis, stanejo pa tudi okoli 50 centov za kilogram.