Trenutne razmere na prehranskem trgu so idealne za ribogojništvo v zaprtih prostorih. Razlogov je več, zaradi povečanja svetovnega števila prebivalstva bo treba zagotoviti zadostne količine hrane, klimatske spremembe vsiljujejo dinamično in prilagodljivo pridelavo, povrhu pa tudi uporabniki postajajo vse bolj ozaveščeni in želijo natanko vedeti, od kod prihaja njihova hrana in kako je bila pripravljena. Vaš izdelek bo tako lokalen, etično pridelan in okusen.
Kje gojiti?
Tradicionalno so se ribe gojile v ribnikih oziroma na prostem, danes pa tudi v zaprtih prostorih, kjer lahko nadziramo temperaturo in druge dejavnike vzgoje. Primerna so skladišča oziroma vsak prostor, ki zadostuje zakonodaji in predpisom – v Hongkongu ribe gojijo v nebotičnikih. Ne nazadnje jih lahko gojimo tudi v večjih stanovanjih.
Postavitev kmetije
Gojimo lahko sladkovodne in slanovodne ribe. Najpogosteje tilapije ali ostriže, primerne so tudi številne druge vrste, kot so postrvi. Pomembno je, da investiramo v zdrave in kakovostne ribje mladice, glede na vrsto izbiramo filtre, tip bazenov, temperaturo vode in druge dejavnike – iz odpadnih voda lahko izdelamo gnojilo, ribogojnico pa lahko povežemo s hidroponično pridelavo zelenjave. S tem ustvarimo krog, ki nas bo razbremenil, saj bodo rastline vodo očistile in jo bomo lahko znova uporabili brez izdatnih filtriranj. Istočasno se bomo izognili pojavljanju bolezni in škodljivcev.
Izbira dobavitelja
Na tržišču je veliko različnih ponudnikov opreme, naj ne bo vedno cena tista, ki odloča. Pomembno je, da gre za podjetje, ki je dostopno in nas bo lahko daljše obdobje oskrbovalo s potrebno opremo in nadomestnimi deli. Pomembno je, da se o pridelavi izdatno informiramo, najbolje je, če obiščemo podobno ribogojnico v bližini. Z nekaj spretnosti lahko svoj obrat poženemo zgolj z nekaj tisoč evri osnovnih stroškov.
Služenje denarja
Pri prodaji rib moramo poudariti njihove prednosti – lokalni proizvod, gojeno brez kemikalij na način, prijazen do okolja. Številni lokalni trgovci in restavracije radi posegajo po svežih ribah. Če jim dodate še zelenjavo iz hidroponike, lahko hitro najdemo redne odjemalce. Pa še sami bomo imeli nekaj za pod zob.