Se je tudi vam že zgodilo, da ste potrebovali zrele banane, v trgovini pa so imeli le kup zelenih? Sicer zelo lepo zorijo same od sebe, vendar za to potrebujejo čas. Kadar tega nimamo na razpolago, lahko z nekaj preprostimi koraki pospešimo zorenje celo tako, da dobimo zrele sadeže že čez eno uro.
V vrečko z jabolkom
Če so banane malo zelene, mi pa imamo raje lepo rumene, jih dajmo v plastično ali papirno vrečko, zraven pa položimo neolupljeno celo jabolko, hruško ali paradižnik. Etilen, ki ga oddajajo zreli sadeži, bo ostal ujet v vrečki in pospešil zorenje banan.
Vrečko odložimo v topel, suh prostor in vsak dan preverimo, kako napreduje zorenje. Ko so banane zrele, jih vzamemo ven in tiste, ki jih ne bomo porabili takoj, pustimo na zraku. Po tej poti običajno dozorijo v enem dnevu.
Za eno uro na toplo
Če banane resnično potrebujemo še isti dan, se rešitev skriva v pečici. Tako kot etilen namreč tudi toplota pospešuje dozorevanje.
Vključimo jo na najnižjo temperaturo, kar je nekje med 60 in 80 °C. Posamične premalo zrele banane zložimo na pekač dovolj oddaljene druge od drugih, da bo topel zrak lahko krožil med njimi.
V pečici obvezno prižgimo lučko, da bomo videli, kakšne barve postajajo. Pri tem postopku je treba dobro opazovati, saj je čas gretja odvisen od zrelosti oziroma zelenosti banan. Ko dobijo temnejšo rumeno barvo, vendar se še niso pojavile značilne črne pike, so ravno prav zrele.
Približen čas v pečici je ena ura.
V škatlo z dišečimi palčkami
Tisti, ki radi poskusijo kaj novega, lahko uporabijo za nas eksotično, za Indijce pa običajno metodo.
Tam namreč zorenje zelenih banan pospešujejo z uporabo dišečih palčk, ki so pri njih nekaj vsakdanjega. Položijo jih v veliko škatlo s pokrovom in dodajo nekaj dišečih palčk. V nekaj dnevih zeleni sadeži dozorijo.