Kuhanje res ni dejavnost, ki bi jo bilo mogoče opraviti brez vsaj majhnega nereda. A pri tem še zdaleč nista najbolj problematična umazana posoda ter zapackan štedilnik. Z neprevidno uporabo raznih pripomočkov se v njej širijo tudi bakterije, ki lahko okužijo hrano. Poglejte, kje jih je največ.
Kam si brišete roke?
Znanstveniki so dokazali, da je najbolj problematičen predmet v kuhinji kuhinjska krpa. Na njej je namreč največ bakterij in prav z nje se najlažje prenesejo na hrano.
Strokovnjaki zdravstvenega ministrstva Združenih držav Amerike so izvedli preprosto raziskavo, v kateri so opazovali higienske navade posameznikov med kuhanjem.
123 ljudi je v namen poizvedbe pripravljalo različne obroke, na koncu pa se je izkazalo, da je bilo 90 odstotkov jedi okuženih z bakterijami, ki so na hrano prišle med pripravo živil. In to prav s kuhinjskih krp.
Neprevidni kuharji
Kuharji so pogosto krpe prijemali, preden so si umili roke, tudi po pripravi surovega mesa. Ko so si roke umili, so si jih znova obrisali z isto, že okuženo krpo in tako prenesli bakterije na svoje jedi.
Bolje bo tako
Prav zato velja upoštevali opozorilo, da je bolje roke med pripravo hrane brisati v papirnate brisače, kuhinjske krpe pa redno, najmanj na vsaka dva dni oprati pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija, sicer pa jih je treba po uporabi vedno temeljito posušiti. Prav na vlažnih je namreč okolje za razvoj bakterij naravnost idealno.