Shramba, omare in police v kuhinji so pogosto tako neurejene, da se je na njih težko znajti. Če želite malce več reda, si vzemite popoldne časa in korak za korakom kuhinjo odenite v red.
- S polic, predalov in omar odstranite vse, kar na njih kraljuje, in zadeve razdelite na tiste, ki jih želite obdržati, ter na one, ki sodijo v smeti.
- Tretja skupina je za predmete, ki so še uporabni, a jih ne nameravate obdržati ali vsaj ne več hraniti v kuhinji. Denimo vrečke za sesalnik, metle, stari sokovniki ipd.
- Razmislite, kaj resnično potrebujete. Če se na sokovniku že pol leta zgolj nabira prah, prav tako tudi na cvrtniku in opekaču za kruh, ga nekomu podarite in si tako naredite prostor za druge stvari.
- Police obrišite, predmete pa nanje ponovno postavite sistematično: najtežje, kot so kuhinjske naprave, tetrapaki mleka in konzerve zelenjave, imejte na spodnjih policah.
- Na dosegu rok oziroma na policah, ki so v višini vaših oči, imejte živila, ki jih uporabljate skoraj vsak dan.
- Moko, sladkor, testenine, riž in podobna živila pospravite na eno polico. Zanje si omislite posebno plastično embalažo. Ne shranjujte jih v originalni, sicer se bo na policah kmalu nakopičila nepregledna množica škatel in vrečk.
- Najboljše jih je hraniti v nepropustnih štirikotnih posodah, ki jih je mogoče zlagati eno na drugo in tako prihraniti prostor. Izogibajte se okroglim in ozkim posodam, saj zaradi oblike zavzamejo preveč prostora.
- Izkoristite stene: nad pomivalnim koritom ali nad štedilnikom namestite držala za večji kuhinjski pribor. Nanje obesite zajemalke, penovke, lopatice in podobne pripomočke. Priporočljive so tudi poličke za začimbe.
- Ne delajte pretiranih zalog živil. Če kruha in peciva ne pečete vsak dan, resnično ne potrebujete 15 kilogramov moke.
- S škatlami ali pregradami boste več reda ustvarili tudi v predalih. Z njihovo pomočjo bo vse preglednejše, pribor, elastike, čepi in druge drobnarije pa vedno na svojem mestu.