Česen je ena od najbolj okusnih in zdravih začimb ter je zato upravičeno priljubljena sestavina naše prehrane. Ker pa ima vsaka medalja tudi svojo temno plat, vsakdo, ki ga je moral kdaj olupiti večje količine, ve, da je to lahko dokaj neprijetna naloga, saj se olupki, zlasti če so stroki manjši, vztrajno lepijo na prste. Prav zato si oglejte nekaj načinov, s katerimi bo šlo to opravilo lažje od rok.
Tradicionalna in hkrati najbolj znana metoda
Način, ki se ga pri pripravi svojih kulinaričnih mojstrovin poslužuje tudi Jamie Oliver. Strok česna položite na desko za rezanje. Odrežite koreninski del, nato pa na strok po širini pritisnite velik nož. Zaradi pritiska na celotno površino stroka bo zunanja lupina počila in se ločila od notranjosti česna. Ne uporabljajte keramičnega noža, saj se lahko njegovo rezilo zlomi.
V vroči ali hladni vodi
Če imate malce več časa, od glavice ločite posamezne stroke in ji potopite v vročo vodo. Počakajte približno 10 minut, nato jih boste zlahka olupili.
Podobno lahko česen olupite tudi v hladni vodi: njegove stroke od pet do sedem minut namakajte v hladni vodi, jih nato poberite iz nje in jih na obeh straneh porežite, olupek pa odstranite kar s prsti.
Ob pomoči posode
Ta način vam ne bo prišel prav pri suhem, pač pa pri svežem, ravno pobranem česnu: ločite stroke od glavice in jih položite v plastično posodo. Zaprite jo ter jo tako dolgo tresite, da bo olupek odpadel sam ali popokal v tolikšni meri, da ga boste lahko odstranili kar s prsti.
Kako ga narezati
Ko česen končno olupite, ga boste najlažje na drobno narezali z drobilnikom česna. Če ga boste rezali z nožem, pa boste njegov vonj s prstov najlažje pregnali z limonovim sokom, kavno usedlino ali z jedilno sodo.