Nedvomno je tudi v vaši shrambi ali kuhinjski omarici kakšno živilo že tako dolgo, da ne veste več, ali je sploh še užitno. Če je med njimi katero od naslednjih in je bilo pravilno shranjeno, ga lahko brez skrbi uporabljate. Četudi nekatera o njih res spremenijo barvo ali teksturo, se nikoli ne pokvarijo.
Sladkor
Ne glede na to, ali gre za beli ali rjavi sladkor, se nikoli ne pokvari. Sladkor je v bistvu v mnogih živilih konzervans, saj za bakterije ni ugoden in se v njem ne morejo množiti. Če ste ga shranili na suhem ali v dobro zaprti posodi, je užiten vse dotlej, dokler ga ne porabite.
Med
Med lahko kristalizira ali spremeni barvo, to pa ne pomeni, da ni več primeren za uživanje. Velja namreč za nepokvarljivo živilo.
Moka
Na suhem mestu v hermetično zaprti posodi se moka nikoli ne pokvari. Pazite le, da vanjo ne zaidejo neljubi gostje.
Izvleček vanilje
Zaradi vsebnosti alkohola nima roka uporabnosti, res pa je, da v odprti steklenički sčasoma izgubi svojo moč.
Sol
V najslabšem primeru se strdi. Da bi to preprečili, sol hranite na suhem, temnem mestu.
Riž
Rok uporabnosti ima rjavi riž, ki je nekoliko mastnejši od belega in se zato lahko pokvari. Beli je v dobro zaprti posodi na hladnem mestu nepokvarljiv.
Beli vinski kis
Zaradi veliko kisline je v bistvu konzervans. Vse vrste kisa imajo dolg rok uporabnosti, beli pa se nikoli ne pokvari. Hranite ga na čim hladnejšem mestu.