SOČNO IN SLADKO

Štirje načini, ki odkrivajo zrelost lubenice

Objavljeno 09. julij 2015 11.00 | Posodobljeno 09. julij 2015 11.00 | Piše: M. F.

Da nad okusom ne boste razočarani, se pred nakupom prepričajte o njeni zrelosti.

V poletni vročini je obvezno na mizi osvežujoča in zdrava lubenica, ki jo je mogoče kupiti v trgovinah in na tržnicah. Ker pa med pestro ponudbo ni lahko izbrati pravšnje, poglejte, s pomočjo katerih kazalnikov boste domov prinesli takšno, ki vas ne bo razočarala.

Zgovorne proge

Proge na lubenici izdajajo njeno zrelost, zato vedno izberite takšno s svetlejšimi črtami, saj je zrelejša in zato okusnejša kot tista, ki ima temnejše. Pozorni bodite tudi na barvo strani lubenice, ki je ležala na zemlji. Ta mora biti rumena. Bela ali svetlo zelena barva sta znak nezrelega ploda.

Izdajalska teža ploda

Se vam lubenica zdi za svojo velikost nenavadno lahka? Torej je ne kupujte. To namreč pomeni, da je njena vsebina suha in nima dovolj soka.

Pecelj kot kazalnik

Če ima lubenica še pecelj, je ta lahko merilo njene svežine. Tik ob sadežu naj bo posušen, stanjšan in rahlo rjav.

Pravi zvok za pravi okus

Ko s členkom potolčete po sočni lubenici, je zvok, ki iz nje prihaja votel in visok. Če je zamolkel, poiščite drugo.

Deli s prijatelji