Brazilski znanstveniki so objavili izsledke nove študije, ki je pod drobnogled vzela vse dozdajšnje študije o sezamovih semenih.
Ugotovili so, da imajo izjemen učinek na oksidativni stres v telesu. To pri sleherniku odpira vsaj dve vprašanji: kaj za vraga je oksidativni stres in od kod pravzaprav prihajajo sezamova semena?
Plemenito seme
Semena prihajajo iz sezama Sesamum indicum, ki so ga naši predniki udomačili pred približno 3000 leti.
Gre za izjemno rastlino, ki se je sposobna upirati suši in vročemu vremenu. Prvič se je pojavila v staremu Egiptu, Mezopotamiji in podsaharski Afriki.
Semena nastajajo v jedru presenetljivo lepih cvetov. Največji proizvajalki in izvoznici semen sta Kitajska in Indija, nekaj večjih pridelovalcev je tudi na jugu in jugovzhodu Združenih držav Amerike.
Sezam je ena od najbolj uporabnih rastlin, njeno olje je skrajno cenjeno v azijski kuhinji, pasta pa na Bližnjem vzhodu.
Zmanjševanje stresa
Omenjena študija dokazuje, da uživanje sezama zmanjšuje oksidativni stres. Ta nastane zaradi oksidacije, katere stranski učinki so tako imenovani prosti radikali.
Ti se lahko v prevelikih koncentracijah naberejo v telesnih celicah in močno motijo njihovo normalno delovanje – to stanje imenujemo oksidativni stres. Ti prosti radikali so pomembni, ker lahko razpadejo in sprostijo ujeti kisik. Če pa jih je preveč, se pojavi neravnotežje.
Navadno se proti oksidativnemu stresu borimo s tako imenovanimi antioksidanti. Če stresa ne odpravimo, se lahko razvijejo številne bolezni, kot so odpoved srca, rakava obolenja in sladkorna bolezen.
»Številne klinične študije so dokazale zvišano vrednost antioksidantov in redukcijo oksidativnega stresa pri ljudeh, ki so uživali sezam. To še posebno velja za posameznike, ki imajo hipertenzijo in sladkorno bolezen tipa dva,« so zapisali v raziskavi.
Različni načini uživanja
Raziskava, ki so jo opravili Brazilci, je bila primerjava že obstoječih študij z različnimi pristopi. Tako so v nekaterih opazovane osebe uživale kapsule s sezamom, druge so uporabljale sezamovo moko, tretje olje ali semena.
Tudi zaužita količina je močno nihala, a v povprečju so zaužili 30 miligramov na dan. To pa ne pomeni, da je to dnevni odmerek za želeni učinek, znanstveniki ga žal niso navedli.
Prav tako niso razkrili, kako natančno naj bi sezam deloval na oksidativni stres. To področje bo treba še temeljito proučiti. Na vsak način pa študija spodbuja, naj sprejmemo sezam v svojo prehrano in se zavedamo, da je naš zaveznik v boju z boleznimi.