Česen in čebula sta vrtnini, ki zasedata visoko mesto tako v slovenski kulinariki kot tudi v domači pridelavi.
Česen, katerega pridelava je pri nas po letu 1992 začela močno upadati, zadnja leta ponovno pridelujejo zelenjavarji po vsej Sloveniji, največ pa v Pomurju. To potrošniki sprejemajo z odprtimi rokami, saj je povpraševanje po domačem česnu vse večje kljub višjim cenam v primerjavi z uvoženim, ki se po okusu in aromi še zdaleč ne more kosati s pridelanim na slovenskih njivah.
Povejmo še, da česen in čebulo tradicionalno pridelujejo tudi vrtičkarji, kar pa seveda še zdaleč ne dosega porabe.
Da je česen za pridelavo, zlasti pa za skladiščenje, precej zahtevna vrtnina, pove tudi dejstvo, da je cena za kilogram, vsaj na prvi pogled, precej visoka. Najnižja, ki nam jo je uspelo zaslediti, znaša namreč 6 evrov za kilogram, najvišja pa kar 12 evrov. Tudi v Pomurju, kjer pridelajo največ česna za trg, se cene gibljejo okoli 7 evrov.
Sprehod po pomurskih tržnicah pokaže izjemno dobro ponudbo česna in čebule, kar kaže tudi na to, da so bile vremenske razmere na skrajnem severovzhodu države tudi spomladi zelo ugodne. In čeprav so v Pomurju redki tisti, ki si ne pridelajo vsaj malo čebule in česna, gre prodaja na trgu dobro ne glede na to, da so cene v trgovinah nekoliko nižje, so zadovoljni kmetje.
Cene letošnjega mladega česnika oziroma česneka, kot pravijo v Pomurju, so večinoma 7 evrov na kg, ponekod imajo evro nižjo ceno.
Ponudba čebule je povsod precej pisana, še vedno prodajajo staro, zimsko, pa seveda tudi mlado, različnih sort, rumeno, rdečo ali belo, tako da vsak lahko najde primerno svojemu okusu. V Pomurju jo lahko kupimo že za 0,60 evra, na osrednji tržnici v Ljubljani pa je zanjo treba odšteti tudi 4 evre za kilogram.
Česen po svetu Česen (Allium sativum) je začimbna rastlina iz družine lukovk (Alliaceae). Raste in uspeva po vsem svetu, zlasti v toplem in zmernem podnebnem pasu. Njegovi sorodniki so čebula, šalotka, por in drobnjak. Ima značilen okus in vonj, ki se dobro izrazi šele s kuhanjem. Poleg kulinarike se uporablja v tradicionalni in sodobni medicini. Daleč največ česna pridelajo v Ljudski republiki Kitajski, kjer letna proizvodnja doseže več kot 12 milijonov ton, kar je več kot 77 odstotkov celotne svetovne proizvodnje. Sledijo Indija (4,1 %) s 645.000 tonami, Južna Koreja (2 %) s 325.000 tonami, Rusija (1,6 %) z 254.000 tonami in ZDA (1,4 %) z 221.000 tonami česna. V Evropi največ česna pridelajo v Španiji, do 150.000 ton na leto. V Kaliforniji v ZDA je mesto Girloy, kjer pridelajo skoraj ves česen v državi, imenujejo ga kar glavno mesto česna na svetu. |