NA TRŽNICI

Primerjava cen: preverili smo, koliko stanejo morski sadeži

Objavljeno 26. julij 2016 19.30 | Posodobljeno 26. julij 2016 19.30 | Piše: Alenka Kociper

Ribarnice na Obali in v Ljubljani so s svežimi morskimi sadeži zelo dobro založene, v Pomurju in na Štajerskem je ponudba bolj borna, saj prodajajo predvsem zamrznjene mešanice.

Pedoči so bili tokrat iz Italije. Foto Alenka Kociper

Čeprav ribe jemo in jih je mogoče kupiti vse leto, če ne drugače, zamrznjene, je poletje vendarle čas, ko si jih privoščimo večkrat, zlasti na dopustu na morju. V Sloveniji je ribarnic veliko, zlasti v večjih krajih, v manjših krajih in na severovzhodu države pa kupci lahko izbirajo predvsem med zamrznjenimi morskimi dobrotami.

Na celini ponudba slabša kot na Obali

Preverili smo, kakšna je ponudba svežih morskih sadežev, iz Pomurja so nam sporočili, da je v ribarnicah zelo skromna, nekoliko boljša je v trgovskih centrih, kjer ponujajo predvsem mešane. Za kilogram svežih uvoženih je treba odšteti od 5,30 do 6,50 evra, sveži domači so od 6,50 do 7,50 evra, zamrznjeni uvoženi od 4,40 do 5,50 in zamrznjeni domači 6,6 evra za kilogram. Očiščena hobotnica je po 6 evrov za kilogram, očiščeni lignji pa od 5,50 do 6,50 evrov za kilogram.

Čiščenje morskih sadežev je drago

Po pričakovanju je ponudba bogata na Obali in v Ljubljani, cene nekaterih morskih sadežev so višje v Ljubljani, drugih na Obali, vse v nadaljevanju navedene pa veljajo za sveže. Mešanica je v ribarnici Levante na tržnici v Kopru in v Izoli po 8 evrov za kilogram, ponujajo pa zlasti v Jadranu ulovljene ali gojene morske sadeže. Za jadransko hobotnico bo treba v Ljubljani odšteti med 13,90 in 15 evri za kilogram, na Obali pa 16 evrov za kilogram, medtem ko je moškatna hobotnica po 8 evrov za kilogram. Pokrovače so na Obali cenejše, saj so po 16 evrov, v Ljubljani pa po 23 evrov za kilogram oziroma po evro za eno školjko. Cena svežih škampov je odvisna tudi od velikosti, manjši so v Ljubljani po 31,90, veliki pa po 39,90 evra za kilogram, medtem ko so v Levanteju po 19 evrov za kilogram. Kdor se noče mučiti s čiščenjem, pa bo moral zanje odšteti kar 55 evrov za kilogram. Kozice so cenejše v Ljubljani, kjer so gojene po 13 evrov in ulovljene po 17,90 evra za kilogram, na Obali pa 26 evrov za kilogram, očiščene pa so po 38 evrov za kilogram. Pedoči, ki jih ljubitelji morske hrane najraje pripravijo na buzari, pa so povsod med 3 in 3,5 evra za kilogram.


Predstavljamo prodajalce

Ribica iz Kamnika pod Plečnikovimi arkadami

Ribica je ribarnica, ki skrbi za ponudbo vsak dan svežih rib in morskih sadežev v Kamniku in na osrednji tržnici v Ljubljani, pod znamenitimi Plečnikovimi arkadami, kjer zahtevnim kupcem pri izbiri pomaga zgovorni Emil Burja. V Ribici ponujajo predvsem ribe in morske sadeže iz Jadrana, da je ponudba res sveža, pa smo se prepričali tudi sami. »Škampe bom kupila, če so še živi,« je bila odločna gospa srednjih let, ki očitno ve, kako preveriti kakovost. »Seveda, kar poglejte,« se je zasmejal Emil in podrezal v zaboj, da so se škampi začeli premikati.

Poleg izvrstne ponudbe rib, omenimo cenjene brancine, orade in seveda sardele, ponujajo morske sadeže, izbirate lahko med gojenimi in lovljenimi, neočiščenimi in očiščenimi, ki so seveda precej dražji. »Nismo najcenejši, vendar skrbimo, da je naša ponudba res dobra in sveža, in to cenijo tudi naši kupci,« je odločen Emil.

Pri Ribici pa ponujajo tudi pripravljene morske dobrote, kar dobro vedo obiskovalci ljubljanske tržnice, ki se radi ustavijo pri njihovem kombiju, od koder diši po sveže pripravljenih ribah, in si privoščijo porcijo ocvrtih sardel. 
 

 

Deli s prijatelji