NA TRŽNICAH

Primerjava cen: Praznična pojedina

Objavljeno 24. december 2014 10.10 | Posodobljeno 23. december 2014 10.38 | Piše: A. J.

Po kakovostne, četudi navadno malce dražje sestavine za praznične obroke se splača oditi na tržnico. Na ljubljanski preprosto praznično kosilo za štiri stane okoli 15 evrov.

Najcenejšo potico ponujajo v Murski Soboti, in sicer pehtranovo po 6,50 evra za kilogram

Prihajajoči prazniki bodo za mnoge tiste, ki imajo srečo, da kljub krizi še nekako ohranjajo vzdržno življenjsko raven, dnevi polno obloženih miz: po kakovostne (čeprav ne vedno najcenejše) sestavine za praznična kosila in večerje se splača oditi na najbližjo lokalno tržnico.

Pehtranova potica po 9

Koliko nas bo stala božična ali novoletna večerja, je na osrednji tržnici v Ljubljani, kjer je izbira velika in cene precej raznolike, odvisno predvsem od tega, kako globoko smo pripravljeni seči v žep. Bolj varčni bi si s sestavinami, katerih cene smo tokrat preverjali, sestavili božično večerjo (ker po tradiciji perjadi ne smemo jesti za novo leto, saj ta po starih vražah brca nazaj in vas vrača v preteklost, meni za 31. 12. ne pride v poštev) za približno 3,94 evra po glavi. Štiričlanska družina, katere praznični meni bi sestavljali piščančji zrezki, krompir, solata in pehtranova potica, bi, če bi vse sestavine kupili na tržnici, stal približno 15,75 evra. Precej bi privarčevali, če bi z jedilnika na račun druge, morda doma narejene sladice umaknili pehtranovo potico – najcenejšo smo našli v pekarni Malka, kjer kilogram stane 9 evrov. Že pripravljene potice so na splošno precej drage: cene kilograma se gibljejo med 10 in 15 evri.

Cenejši brstični ohrovt

Po podatkih, ki so nam jih sporočili s tržnice v Celju, se v knežjem mestu sladkajo s tri evre dražjo pehtranovo potico kot v prestolnici. Dražja je tudi orehova, v Ljubljani jo najdemo že za 10 evrov na kilogram, ki stane enako kot pehtranova, 12 evrov na kilogram. Je pa zato tu cenejši brstični ohrovt: kilogram ga stane 5 evrov, kar pomeni, da za četrt kilograma odštejemo 1,25 evra – v Ljubljani bi za četrtkilogramsko banjico plačali najmanj evro in pol! Kilogram belega kruha na celjski tržnici stane 2 evra, kilogram zelene solate pa 3 evre in pol. Svinjska pečenka, ki jo velja v skladu s starimi vražami uvrstiti na novoletni jedilnik (pujs rije naprej in vas popelje v prihodnost), oziroma meso zanjo se na celjski tržnici dobi po ceni 6 evrov za kilogram.

V Novo mesto po piščanca

Za več kot evro ceneje kot v Celju si bodo svinjsko pečenko lahko privoščili kupci na tržnici v Novem mestu: tamkajšnja mesarija jo namreč ponuja po ceni 4,95 evra za kilogram. Celega piščanca, ki stane v knežjem mestu 4,5 evra, boste v Novem mestu, tako so nam sporočili s tamkajšnje tržnice, dobili tudi za 2,95 evra! Kilogram brstičnega ohrovta stane 10 evrov, kilogram solate pa 2 evra. Potice se v prestolnici Dolenjske dobijo po ceni od 10 do 15 evrov za kilogram.

Najcenejšega piščanca ali prašička bodo po naših podatkih jedli v Murski Soboti. Kot so nam sporočili s tamkajšnje tržnice, se cel piščanec dobi že po ceni 2 evra za kilogram, najcenejši kilogram svinjskega pleča pa stane le 3,9 evra. Zanimivo pa nižje cene nima puranje meso, ki je s 7,5 evra za kilogram (puranje prsi) celo dražje od tistega, ki ga ponujajo najcenejši ponudniki v Ljubljani. Poceni pa je potica, katere kilogram stane od 6,50 evra (pehtranova) do 8 evrov (orehova). Kilogram brstičnega ohrovta stane od 6 do 9 evrov, kilogram zelene solate pa od 1,2 do 2 evra. V Mursko Soboto se med drugim splača po krompir, ki ga dobite že za 0,45 evra.

Deli s prijatelji