Obisk tržnice v majskih dneh je eno samo razkošje. Ponudba mlade spomladanske zelenjave je pestra, povpraševanja pa je tudi precej, tako je bilo vsaj videti med sobotnim sprehodom med bogato naloženimi stojnicami.
Da je domača zelenjava boljša od uvožene, kupljene v trgovskih centrih, seveda ne gre dvomiti, če ne drugega zaradi krajšega transporta, res pa je, da je treba zanjo odšteti nekoliko več.
V Pomurju so tako cene na tržnicah približno 20 odstotkov višje od tistih v prodajalnah, kjer nenehno ponujajo takšne ali drugačne akcije in popuste. Podobno velja drugod po Sloveniji.
Prve pomladne juhe
Na tržnici že dobimo vso potrebno zelenjavo za dobro pomladno juho ali pisano solato, košarica pa je v Pomurju nekoliko cenejša kot v Ljubljani.
Tako so v prestolnici cvetača, brokoli in kolerabica po 3 evre za kilogram, v Pomurju pa je za slednjo treba odšteti od 1,8 do 2,5 evra za kilogram.
Občutno je cenejši tudi korenček, ki ga v Gornji Radgoni, Murski Soboti in Radencih lahko kupite že za evro ali 1,5 evra, na osrednji ljubljanski tržnici pa stane 4 do 6 evrov za kilogram.
Nežno mlado špinačo Pomurci ponujajo po 2,5 evra do 4 evre za kilogram, branjevke v Ljubljani pa po 4 do 6 evrov za kilogram.
Tudi solata je v Ljubljani precej dražja, okoli 2,5 evra za kilogram, v Pomurju pa jo dobimo že za dober evro za kilogram. Cene mlade čebule pa se povsod gibljejo okoli 2,5 evra za kilogram.
Dražja zelenjava v šopkih
Sicer se prva zelenjava običajno prodaja v šopkih ali četrtinkah, na primer čebula, korenček in redkvica, ki je v Ljubljani okoli 4 evre za kilogram.
Na stojnici kmetije Loboda v Ljubljani gospa Tončka Loboda poleg vsega naštetega ponuja mlado rdečo peso po 4 evre za kilogram in mlado zelje po 2,5 evra za kilogram.
Večina zelenjave, ki jo najdemo na tržnici v teh dneh, je zrasla v rastlinjakih, izbiramo pa lahko med integrirano in ekološko pridelano, ta je kajpak nekoliko dražja.
Toda poglejmo primerjavo: na kmečki ekotržnici na mostu čez Muro, med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom, to je avstrijsko Radgono, je špinača po 4 evre za kilogram, v Ljubljani pa je enak pridelek iz integrirane pridelave po 4 do 6 evrov za kilogram. Podobno velja za drugo zelenjavo, v Pomurju torej ekološko pridelana stane enako ali celo manj kot v Ljubljani integrirana.
V Goriških Brdih že zorijo prve češnje
|