Poleg stojnic na odprtem delu tržnice so tam pekarne in druge prodajalne z živili, pa tudi oblačili, prijetno sobotno dopoldne lahko nakupovalci zaključijo na klepetu ob kavi v bližnjih lokalih. Pomladna solata, od berivke, regrata in motovilca, je po 12 evrov, radič po 10.
Tržnica Koseze v ljubljanski Šiški je že leta priljubljeno zbirališče prebivalcev okoliških sosesk, zlasti polno vrvi ob sobotnih dopoldnevih. Na majhni, a dobro založeni tržnici zelenjavo in druge pridelke ponujajo predvsem okoliški kmetje, nekaj jih prihaja tudi iz drugih predelov Slovenije, seveda pa je v ponudbi poleg domačega eksotično sadje iz daljnih dežel.
Šparglji po 14, jagode po 7 evrov
Na odprtem delu tržnice se stojnice že šibijo pod bogato ponudbo spomladanske zelenjave, saj je letošnja pomlad kar pohitela. Poleg prve nežne solate, na primer berivke, ki jo ponujajo po 12 evrov za kilogram, radiča po 10 evrov za kilogram in glavnate solate, ki stane od 2 do 2,50 evra za kilogram, že lahko uživamo v mladi sočni redkvici, šopek ponujajo za evro. Mlado kolerabo na stojnici kmetije Zaletel ponujajo po 3,50 evra za kilogram.
Anica Zaletel nam je povedala, da na njihovi kmetiji v Stanežičah, ki meri skoraj 15 hektarov, zelenjavo pridelujejo na 1,2 hektarja površin, na tržnici pa prodajajo že več kot 20 let.
Mlada zelenjava, ki je zdaj na voljo, raste seveda v rastlinjakih. Glede na to, da je na višku sezona regrata, ga je seveda tudi na stojnicah dovolj, za kilogram očiščenega je treba odšteti 12 evrov, prav toliko stane motovilec. Tudi vse bolj čislani gojeni šparglji so že na voljo, večina je uvoženih, našli pa smo tudi domače, za vse velja cena 14 evrov za kilogram.
Ponudba domačega sadja je v tem času seveda okrnjena, poleg lanskih jabolk, ki jih prodajajo po ceni od 1 do 2 evra za kilogram, so najbolj opazne košarice z živordečimi jagodami, ki pa so vse po vrsti uvožene, predvsem iz Italije.
Za kilogram zapeljivih rdečih sadežev je treba odšteti med 7 in 10 evri.
Vrtičkarji lahko kupijo celo vrsto sadik za domači vrt ali za na balkon, dišavnice so po 3 evre, solata po 0,20 evra, por in čebula po 0,30 evra, sadika jagode po 1,50 evra in prav toliko lonček drobnjaka.
Suhe mesnine s štajerskega konca
Vsako soboto se v Koseze pripelje Maša Pribožič, ki z družino kmetuje v Dečnem selu pri Brežicah. Kmetija je usmerjena v proizvodnjo in predelavo mesa, v domačem obratu pa na domač in tradicionalen način predelujejo izključno meso doma vzrejenih prašičev.
Na tržnici med drugim ponujajo prekajeno šunko s kožo po 10 evrov in brez kože po 12 evrov za kilogram, suhe salame po 20 evrov za kilogram in prekajeno kračo po 5 evrov za kilogram, pa suhi kare, suhe kosti in špehovko, to je salama z velikim deležem slanine.
V pokritem delu tržnice lahko kupimo kruh, sladice, testenine, mleko in mlečne izdelke, sveže in nepredelano kravje mleko pa si lahko kupci tudi sami postrežejo na mlekomatu, kjer je na voljo noč in dan, za liter pa je treba odšteti evro.
Pohvaliti velja zgledno urejenost parkirišča. Če je bilo pred leti skoraj nemogoče najti prazen prostor, je danes prav ob tržnici parkirišče z zapornico, kjer lahko kar uro in pol parkirate brezplačno.
To je gotovo dovolj časa za sprehod med stojnicami in nakup, pa še za kavo v bližnjem lokalu ga bo ostalo.