NA TRŽNICAH

Primerjava cen: Kisla repa po dva evra

Objavljeno 13. december 2014 09.30 | Posodobljeno 13. december 2014 09.30 | Piše: A. J.
Ključne besede: repa tržnica

Cene kisle repe so na tržnicah po Sloveniji dokaj enotne, precej različno pa prodajalci določajo ceno te zelenjave v surovi obliki.

Letošnja letina repe je bila zaradi obilice deževja slaba, pravi Janez Zupanec s kmetije Pr' Jerin iz Vogelj na Gorenjskem, kjer se z repo ukvarjajo že več rodov. Pridelka, ocenjuje, je bilo polovico manj, manjši plodovi so upočasnili in podražili postopek predelave. »Zato v trgovinah letos ni akcij,« pojasnjuje dobavitelj, čigar repa na policah trgovin trenutno stane 1,29 evra (500 g). Za kilogram repe Jerin je torej treba odšteti 2,58 evra, torej približno 20 centov več, kot smo morali plačati za kilogram repe septembra lani na tržnici v centru Ljubljane. Po enaki ceni, torej 2,40 evra za kilogram, so jo v tem času ponujali tudi na tržnici v BTC. Letos so cene repe na tržnici nekoliko nižje. Če smo še prejšnji konec tedna naleteli na ceno 2,40 evra za kilogram, smo že to soboto pri istem prodajalcu opazili znižanje za kar 40 centov.

Na osrednji ljubljanski tržnici se kisla repa trenutno dobi po ceni 2 evra za kilogram – enako vam jo zaračunajo tako na stojnici kmetije Žabjek kot tudi na stojnici kmetije Škerl. Z malce smole boste prav toliko, se pravi 2 evra, plačali za kilogram sveže repe, če pa si boste vzeli vsaj malo časa in se sprehodili med stojnicami, boste našli tudi takšno po ceni 1,5 evra ali celo evro za kilogram.

Najceneje je v Prekmurju

Na tržnici v Mariboru cene niso dosti drugačne kot v Ljubljani: kot so nam sporočili iz štajerske prestolnice, se kisla repa na njihovih stojnicah prodaja po 2 evra za kilogram, medtem ko je navadna pol evra cenejša. Cenovne razlike med predelano in nepredelano ne delajo na tržnici v Celju, kjer vam za kilogram tako ene kot druge zaračunajo 2 evra. Podobno razmišljajo na tržnici v Novem mestu, kjer je cena kilograma repe, takšne in drugačne, prav tako okrogla dva evra. Po surovo belo repo se najbolj splača v Prekmurje, na tržnico v Mursko Soboto, kjer vam bodo za kilogram zaračunali le pol evra. Nekoliko cenejša kot na drugih tržnicah je v domovini slastne značilne slovenske kulinarične specialitete bujte repe tudi kvašena oziroma kisana repa: kilogram je lahko kupite po ceni od 1,80 do 2,50 evra.

 

Deli s prijatelji