NA TRŽNICAH

Primerjava cen: fižol na tržnici je od dva do štiri evre

Objavljeno 20. julij 2015 17.00 | Posodobljeno 20. julij 2015 17.00 | Piše: Alenka Kociper

Ponudba stročjega fižola je v teh dneh na vrhuncu. Priljubljeno zelenjavo lahko na ljubljanski tržnici kupimo že za dva evra, pri dolenjskem kmetu za tri, večinoma pa ponujajo rumenega ali zelenega.

Branjevci v Pomurju pravijo, da k njim prihajajo tudi kupci iz Avstrije. Foto: Oste Bakal

Fižol je pri nas izjemno priljubljena vrtnina, slovenskega vrta brez vsaj ene gredice, zasajene s to stročnico, si skoraj ne moremo predstavljati. Kdor le more, ga pridela sam, sicer pa ga lahko tudi kupimo v trgovinah in na tržnicah.

Nabor sort, ki rastejo po naših vrtovih, je skoraj neskončen, bogata je tudi izbira slovenskih avtohtonih sort, ki si jih vrtičkarji med sabo navdušeno izmenjujejo skupaj z izkušnjami in nasveti za čim boljši pridelek, za tržno pridelavo pa večina pridelovalcev sadi le dva, rumenega in zelenega.

Prekmurci ceneje kot v sosednji Avstriji

Na ljubljanskih tržnicah ga branjevci ponujajo po ceni od dva do štiri evre za kilogram, bodisi zelenega bodisi rumenega. Kupimo ga lahko tudi pri mnogih kmetih, kjer imajo urejeno prodajo na kmetiji, tako ga na primer pri Turku v Podbočju pri Kostanjevici na Krki ga ponujajo za tri evre na kilogram.

Podobno je v Pomurju, kjer je ponudba stročjega fižola solidna, cene na tamkajšnjih tržnicah pa se gibljejo med 2,80 evra in štirimi evri za kilogram. Nekoliko nižje so cene v trgovinah, kjer ga dobimo v razponu med 2,60 in 3,90 evra. Povejmo, da je prodaja na tržnicah bolj skromna, saj večina fižol pridela sama ali ga dobi od sorodnikov ali prijateljev, kljub temu pa cene, primerljive z, denimo, ljubljanskimi, za zdaj ne upadajo.

Tako pomurski branjevci s prodajo ne morejo biti povsem zadovoljni, čeprav je res, da pri njih, zlasti v Gornji Radgoni, kupujejo tudi kupci iz sosednje Avstrije, saj pravijo, da so pri njih cene še višje.

Deli s prijatelji