Mestna tržnica Celje leži med Linhartovo in Savinovo ulico, natančneje na Linhartovi 7. Pod lično belo jekleno streho, ki obiskovalce poleti varuje pred vročim soncem, pozimi pa pred padavinami, se razprostirajo zunanje stojnice, ob robu pa nizajo mesarije, ribarnica in druge tržnične trgovinice ter lokali, ki jim narava posla, s katerim se ukvarjajo, onemogoča, da bi, tako kot trgovci s sadjem in zelenjavo, prodajali na prostem. Čeprav je tržnica uradno odprta vse dni v tednu, najživahnejše trgovanje poteka v petek in soboto dopoldne. Svoje pridelke in drugo blago prodaja 70 stalnih branjevcev ter 38 stalnih registriranih prodajalcev. Pri njih lahko kupci najdejo navadno ali ekološko sezonsko sadje in zelenjavo, kruh in pekovske izdelke, mleko in mlečne izdelke, meso in mesnine, ribe in morske sadeže, pa še bi lahko naštevali. Večina pridelkov, ki jih ponujajo prodajalci, prihaja iz Celja, Štor, Šentjurja, Šmarja pri Jelšah, Podčetrtka, Vojnika, Laškega, Brežic, Krškega, s Ptuja, iz Ormoža, večina izdelkov nastaja na okoliških kmetijah. Izjema so ribe, ki jih prodajalec Zlatko Halilović večji del nalovi doma na Hrvaškem.
Krvavice po 5, kislo zelje po 2 evra
Pri branjevkah na odprtem delu tržnice zdaj najdemo sezonsko zelenjavo: kislo zelje in repo, radič in korenje ter krompir. Cena prvih dveh je enaka kot na večini tržnic v Sloveniji – kilogram kisle repe ali zelja stane 2 evra, radič 6 evrov, za kilogram korenja je treba odšteti 2 evra, kilogram krompirja pa stane evro manj. Tržnična mesarija ponuja domače koline: krvavice z ješprenovo kašo po 5,40 evra, z ajdovo kašo po 5 evrov in pečenice po 5,50 evra kilogram. Kupiti je mogoče tudi ocvirke, ki stanejo 6 evrov, v zaseki pa 6,50 evra kilogram. Za svinjska jetrca je treba odšteti 2,50, za svinjski vrat pa 5,80 evra.
Za mladi kozji sir 15 evrov, za mladi kravji 10,60 evra
Mlečne izdelke na tržnici ponujajo trije ponudniki, pri katerih je mogoče najti tako izdelke iz kravjega kot tudi iz kozjega mleka. Za kilogram polnomastne kisle skute je treba odšteti 4,20 evra, za kilogram kravje sladke skute pa 5,50 evra. Kisla kravja skuta stane 4,50 evra, kisla smetana pa 6 evrov. Kravji kefir stane 2,37 evra. Za kilogram čvrstega kravjega jogurta je treba odšteti 70 centov, za pol litra kozjega jogurta pa 2,20 evra. Kilogram mladega kozjega sira stane 15, kilogram mladega kravjega sira pa 10,60 evra. Za poltrdi kozji sir je treba odšteti 18,60 evra, za poltrdi kravji pa okroglih 10 evrov. Dobi se tudi mladi (kravji) kajmak, katerega kilogram stane 16 evrov. In sir za žar? Tega na tržnici dobite po 9 evrov kilogram.
Delikatese od 3 do 16 evrov
Ljubitelje posebnih delikates ponudniki tržnice v knežjem mestu razveseljujejo s tudi več let staranimi siri iz Avstrije in domačimi salamami. Na voljo je denimo zeliščni po ceni 4,99 evra za 100 g ter sir s čilijem po enaki ceni za enako količino. Ementaler (100 g) stane 2,99 evra, gorski sir (100 g) pa 6,99 evra. Kilogram suhe salame se dobi po 16 evrov, za jelenjo je treba odšteti 12 evrov (580 g). Konjska (560 g) stane 10 evrov.
Sadni kruh za 8,90 evra
Cene dišečega domačega kruha se na tržnici gibljejo od 2 evrov navzgor. Za kilogram domačega belega kruha boste odšteli 2,20 evra, domači rženi pa vas bo stal 2,40 evra. Nekoliko dražja sta koruzni in ajdov – prvi stane 3,20, drugi pa 3,60 evra. Sladkosnednim je na voljo sadni, katerega kilogram stane 8,90 evra. Ponujajo tudi čokoladne žepke (400 g) po ceni 3 evre, prav toliko stanejo navadni (250 g).
Orada za 16 evrov
Za tiste, ki raje posežejo po ribah, je na tržnici na voljo lep nabor svežih jadranskih rib, pa tudi cenejših, gojenih in zamrznjenih. Za kilogram sardelic, ki pridejo na celjsko tržnico naravnost iz Jadranskega morja, je treba odšteti 6 evrov. Orada, ob našem obisku smo v ribarnici naleteli na pravo velikanko, stane 16 evrov kilogram, za kilogram tuna pa je treba odšteti 30 evrov.
Sezonska ponudba
V vsakem letnem času tržnico napolnijo sezonske reči. Tako lahko decembra tu kupujete naravne smreke in adventne venčke, pred Miklavžem parklje, zadnji teden v oktobru ikebane. Ob nedavnem valentinovem so stojnice napolnili ročno izdelani srčki in vse mogoče sladice, zdaj so tu že znanilci pomladi: zvončki, trobentice, teloh …
Spomladi bodo še kuhali
Tako kot Ljubljana ima knežje mesto na tržnici svojo Odprto kuhno – dogodek, na katerem gostilničarji iz vse Slovenije svoje specialitete ob določenih dneh ponudijo na tržničnih stojnicah. Letos se bo prva celjska Odprta kuhna zgodila že norčavega 1. aprila oziroma 8., če bodo vremenske razmere na začetku meseca še preveč zimske. Že naslednji mesec, 6. maja, se bo praznik dobre hrane odvrtel že drugič, v primeru deževja ga bodo prestavili na 13. maj.