Tudi če se vam zgodi le redko, da ste nakupili preveč hrane, pa je že eno zavrženo živilo preveč. Zato vedno pridejo prav nasveti, kam shranjevati posamezna živila v hladilniku, da bodo ta zdržala dlje, in uporabni recepti za ostanke živil, ki jih ne moremo porabiti med pripravo jedi.
Sadje stran od sonca, sir blizu zelenjave
Če sadja ne hranite v hladilniku, naj bo čim bolj oddaljeno od sončne svetlobe. Najboljše je, da ostane v papirnati vrečki nekje na hladnem in temnem.
Da bo sveže meso ostalo dlje časa užitno, ga prelijte z oljem ali maščobo. Še boljše je, da ga razrežete in naoljenega shranite v posodo.
V hladilniku je sir najboljše shranjevati v bližini zelenjave, ki vsebuje veliko vlage. Sira nikoli ne zavijamo v folijo, saj bo zaradi pomanjkanja kisika začel plesneti.
Domača zelišča in začimbe lahko posušite ali zamrznete, lahko pa jih shranite v olivnem olju in maslu. To storite tako, da sveže narezana zelišča pomešate z oljem ali maslom, mešanico vlijete v posodice/vrečke za led in jih zamrznete.
Hitro pokvarljivih živil ne hranite na vratih hladilnika, zaradi menjave temperature se bodo hitreje pokvarila.
Korenju odrežite vrhnji del, tako bo dlje časa ohranil svežino.
Saj veste, da je prepričanje, da je mrzel krompir neužiten in škodljiv, popolnoma napačno? V Nemčiji imajo na primer navado, da krompir skuhajo tudi en teden vnaprej, da je kosilo hitreje pripravljeno. Drugod iz mrzlega krompirja, ki ostane od kosila, pripravljajo okusne svaljke, domače cmoke, krokete, tortilje in omlete.
Iz zelenjave vegeta, iz sadja kompot
Ostanke zelenjave uporabite za pripravo domače vegete, vnaprej pripravljenih paketkov za govejo juho, rižoto, ratatuj, sataraš itd.
Ostanke sadja uporabite za kompote, sokove, marmelade. Z dodatkom mleka ali jogurta lahko naredite tudi okusne smutije.
Kadar skuhate preveč riža, ga preprosto predelajte v mlečni riž, rižev narastek, hladno riževo solato, z njim napolnite paprike ali naredite mesne kroglice.