Če ste se kdaj vprašali, zakaj jagodičevje tako hitro napadeta plesen in gniloba, imamo odgovor: za to so krive spore in glive, ki imajo na vlažnih in mehkih jagodah, malinah, robidnicah, borovnicah ter podobnih zakladih narave idealne razmere za rast in razvoj.
Na srečo pa obstajajo zvijače, s katerimi je mogoče slastnemu jagodičevju podaljšati obstojnost in svežino. Tu je nekaj takšnih, ki vam bodo poleti zagotovo v pomoč.
Vedno v hladilniku
Ko jagodičevje prinesete domov, ga je priporočljivo takoj pospraviti v hladilnik. Preden ga operete, saj tako ne bo vlažno, možnost, da bi se na njem pojavili gniloba ali plesen, pa bo manjša. Operite ga, tik preden se z njimi nameravate posladkati.
Kako jagodičevje prati
- Če vam misel, da bi v hladilniku imeli neoprano hrano, ni po volji, jagodičevje operite v vodi, ki ste ji dodali malce alkoholnega kisa (pol decilitra kisa na liter vode). Ta bo uničil bakterije in preprečil razvoj plesni ter gnilobe.
- Oprane sadeže na cedilu sperite s hladno vodo, da ne bi ostal okus po kisu.
- Pred hrambo jih temeljito osušite. Najboljše bo, da jih stresete na papirnato brisačo in jih rahlo pokrijete z drugo brisačo.
- Če imate sušilnik za solato, na njegovo dno položite papirnato brisačo, čeznjo usujte jagode in napravico dvakrat zavrtite.
- Pospravite jih v odprto posodo, na njeno dno položite papirnato brisačo. Tako pripravljene bodo v hladilniku vzdržale kakšen dan dlje, vseeno pa jih v tednu dni pojejte.
Če menite, da zalogam v tednu dni ne boste kos, oprane raje zamrznite. Tudi zamrznjeno jagodičevje je povsem okusno in primerno za pripravo raznih napitkov ali slaščic.