Sodobni piknik ohranja osnovni koncept iz 19. stoletja, ko se je ta pojavil kot oblika uživanja hrane v naravi. Še starejša pa je sama beseda piknik, ki sega v konec 17. stoletja in izvira iz francoskega izraza piquenique, ki so ga uporabljali za opis skupine ljudi, ki je jedla v gostilni in prinesla svoje lastno vino. Ta navada se je ohranila, saj tudi danes običajno vsak udeleženec piknika nekaj prinese.
Nazaj k naravi
Katere smernice pri peki na žaru bodo zaznamovale leto- šnje poletje, smo povprašali poznavalca peke na žaru, Miho in Nejca Pešca, soustanovitelja blagovne znamke Kralj žara. Pravita, da se pri peki na žaru letos usmerjajo predvsem nazaj k naravi, kar spodbudno kaže na to, da se ljudje vedno bolj zavedajo zdravega načina življenja in pomena kakovostne hrane. »Več časa namenjamo tudi gibanju na prostem, zato bodo pikniki v naravi letos domena večine mladih nadobudnih mojstrov žara. Tega se zavedajo tudi proizvajalci žarov, saj opažava, da na trg prihajajo novi, ki so namenjeni prenašanju in peki v naravi,« pravita sogovornika. Kot šest najnovejših smernic naštejeta: zajtrk na žaru, peka v naravi, vrtljivi ražnji, dimljenje in poudarek na dimljenju neživalskih surovin, poudarek na kakovosti hrane in surovin ter peka neposredno na žerjavici.
Izberimo pravega
Kupci žarov se najprej soočajo z večno dilemo, ali kupiti žar na oglje ali na plin. Kot pravita naša sogovornika, moramo pri odločitvi upoštevati še druge dejavnike, od tega, za kaj nameravamo uporabljati žar, kako pogosto in za koliko ljudi bomo pekli, do tega, kaj nameravamo peči.
Ne nazadnje je pomembna tudi cena, in to tako žara kot tudi strošek posamezne peke. »Plinski žari hitro dosežejo temperaturo za peko, zato so idealni za pripravo kosil in peko takrat, ko nimate veliko časa. Če nameravamo peči pogosto in žar uporabljati za pripravo kosil, potem je plinski žar boljša izbira,« pravita strokovnjaka. »Žari na oglje so bolj primerni za daljša druženja in piknike, kjer niste tako omejeni s časom,« še dodata. Električni žari pa so primerni za manjše in zaprte prostore.
Kaj bomo pekli
»Izbiro žara naj vodi tudi hrana, ki jo bomo na njem pripravljali,« svetujeta poznavalca. Peka perutničk in čevapčičev ne zahteva posebnega žara, če pa želimo dati pikniku gurmanski pridih, naj bo izbira bolj skrbna. Namreč na žarih lahko pe- čemo pri zelo nizkih temperaturah (dimljenje oz. smoking), zelo visokih temperaturah (angl. searing), direktno (manj- še kose mesa) ali indirektno (velike kose mesa). »Kadar pečete manjše kose, je dober nakup žar na oglje premera 47 centimetrov ali plinski žar z enim do dvema gorilnikoma. Za eksperimente in peko različnih kosov mesa pa je bolje kupiti večji žar na oglje premera 57 centimetrov ali plinski žar z vsaj tremi gorilniki. Pravi ljubitelji žara pa bodo verjetno posegli po keramičnem kamado žaru, ki omogoča standardno žar peko, dolgotrajno peko pri nizkih temperaturah (dimljenje) in tudi peko pri zelo visokih temperaturah in pravi okus žara zaradi peke na oglju,« pojasnita sogovornika.
Svetujeta še, da cena ne sme biti glavno vodilo pri izbiri. Poceni žari imajo praviloma zelo kratek čas uporabe. Kakovost žara preverimo tako, da odpremo njegov pokrov. Če je ta težak (plinski), v notranjosti prevlečen s porcelanom (oglje), je to praviloma dober znak kakovosti.