Večini najbrž ne pride niti na misel, da bi bilo treba melono ali lubenico, ko ju s tržnice ali iz trgovine prinesejo domov, oprati in ju šele potem razrezati. A strokovnjaki opozarjajo, da bi to morali početi.
Zunanjost je leglo nesnage
Na zunanjosti sadežev je ogromno bakterij. Nož, s katerim načnete lubenico, pride v stik z bakterijami in drugo umazanijo na njeni površini, med katerimi je najnevarnejša listerija. Te se prenesejo na meso sadeža, ki ga kasneje uživate.
Najprej pod vodo, nato v hladilnik
Slajša ko je lubenica, hitreje se nevarne bakterije razmnožujejo in širijo, še opozarjajo strokovnjaki z ameriškega centra za nadzor in zaščito pred boleznimi. Vsako lubenico bi morali najprej oprati pod curkom hladne vode in jo zdrgniti s ščetko brez dodatka kemičnih čistil, jo dobro osušiti, šele nato pa zarezati vanjo ali jo pospraviti v hladilniku.