OBVEZNO

Operite lubenico

Objavljeno 03. avgust 2017 08.55 | Posodobljeno 03. avgust 2017 08.57 | Piše: M. F.

Zunanjost bi morali vedno najprej temeljito očistiti.

Zunanjost lubenice je umazana.

Večini najbrž ne pride niti na misel, da bi bilo treba melono ali lubenico, ko ju s tržnice ali iz trgovine prinesejo domov, oprati in ju šele potem razrezati. A strokovnjaki opozarjajo, da bi to morali početi.

Zunanjost je leglo nesnage

Na zunanjosti sadežev je ogromno bakterij. Nož, s katerim načnete lubenico, pride v stik z bakterijami in drugo umazanijo na njeni površini, med katerimi je najnevarnejša listerija. Te se prenesejo na meso sadeža, ki ga kasneje uživate.

Najprej pod vodo, nato v hladilnik

Slajša ko je lubenica, hitreje se nevarne bakterije razmnožujejo in širijo, še opozarjajo strokovnjaki z ameriškega centra za nadzor in zaščito pred boleznimi. Vsako lubenico bi morali najprej oprati pod curkom hladne vode in jo zdrgniti s ščetko brez dodatka kemičnih čistil, jo dobro osušiti, šele nato pa zarezati vanjo ali jo pospraviti v hladilniku.

 

Deli s prijatelji