RAVNAJTE PRAVILNO

Največja napaka pri nezgodi v kuhinji

Objavljeno 26. oktober 2014 14.40 | Posodobljeno 26. oktober 2014 14.42 | Piše: M. F.

Takoj po opeklini kožo zgolj minuto hladite z mrzlo vodo, nato pa nanjo spustite mlačno oziroma toplo.

Opeklin ne blažite z mrzlo, pač pa s toplo vodo.

Kuhinja je prostor, kjer nastajajo take in drugačne kulinarične dobrote. Hkrati je to prostor, kjer najpogosteje pride do nesreč in nezgod, med njimi seveda tudi opeklin. Tedaj večina opečeno mesto hitro izpostavi curku ledeno mrzle vode ter pod njim čaka, da bi bolečina minila in da ne bi na prizadetem mestu nastal mehur. Tako so nas učile babice, a če gre verjeti strokovnjakom s področja plastične kirurgije, niso imele prav.

Beseda poznavalcev

»Hladna voda pomaga pri blaženju bolečine, saj hladi živčne končiče na koži, vendar se po približno 20 minutah bolečina okrepi, saj je bila koža izpostavljena prenizki temperaturi,« je povedal Reto Wettstein, plastični kirurg iz univerzitetne bolnišnice v Baslu. Po njegovih besedah je topla voda tista, ki blaži poškodbe tkiv in pripomore k normalnemu pretoku krvi na poškodovanih delih kože.

Kaj torej storiti

Takoj po opeklini kožo negujte s hladno vodo, a le minuto. Nato nanjo spustite mlačno oziroma toplo vodo, da bi spodbudili pretok krvi ter tako pospešili celjenje poškodbe. Temperatura vode naj bo od 20 do 30 stopinj Celzija. Naslednjič pa bodite previdnejši.

Deli s prijatelji