Zaradi sestavin, ki jih za izdelavo učinkovitega čistila potrebujete, sta zimski in spomladanski čas najboljša. Osnovna sestavina zanj so namreč olupki pomaranč, mandarin, limon in drugih citrusov. V kombinaciji s pravimi dodatki je iz njih mogoče pričarati sredstvo, ki premaguje tudi najodpornejšo umazanijo.
Priprava
- Vzemite običajni steklen kozarec prostornine 800 mililitrov, lahko je tudi večji.
- Do vrha ga napolnite s svežimi olupki agrumov: mandarin, pomaranč, limet, grenivk ali limon. Lahko tudi s kombinacijo vseh.
- Čez olupke vse do vrha kozarca prelijte 9-odstotni alkoholni kis.
- Kozarec dobro zaprite in ga pustite dva do tri tedne na temnem, hladnem mestu.
- Vsebino nato precedite skozi gazo ali cedilo.
- Tekočino nalijte v plastenko z razpršilom in dišeče čistilo z učinkom dezinfekcije bo pripravljeno.
Kaj boste z njim lahko očistili:
- vse madeže maščobe;
- sledove rje in plesni na kuhinjskih površinah;
- sledove vodnega kamna na površinah v kopalnici;
- trdovratne madeže na keramičnih ploščicah;
- umazanijo na steklenih predmetih;
- idealno je za dezinfekcijo ploščic, kuhinjskega korita, umivalnika in straniščne školjke, deluje pa tudi kot učinkovit osvežilnik zraka.