Mastni madeži, ki na štedilniku ostanejo po pripravi kulinaričnih dobrot, so prava muka za čiščenje. Res na trgovskih policah obstaja veliko čistil, s katerimi so zlahka premagljivi, a ta so agresivna tako za naravo kot za kožo. Prav zato je najbolje čistilo izdelati doma. Takega, ki je naravi prijazno, do madežev pa neprizanesljivo.
Sestavine:
- deciliter in pol tople vode
- deciliter in pol alkoholnega kisa
- žlica detergenta za posodo
- žlica in pol jedilne sode
Izdelava in uporaba:
- Vse sestavine, razen sode, zmešajte in nalijte v plastenko z razpršilom.
- Pretresite, da se vsebina dobro premeša.
- Po madežih posujte malce jedilne sode in jih poškropite z mešanico za čiščenje.
- Počakajte nekaj minut.
- Obrišite s spužvasto gobico.
- Če madež še ostane, ponovite postopek.
- Splaknite površino in jo obrišite s suho krpo.