ROK UPORABNOSTI

Najboljši načini za shranjevanje začimb

Objavljeno 12. maj 2017 12.40 | Posodobljeno 12. maj 2017 13.03 | Piše: M. F.

Hranjenje prilagodite lastnostim dišavnic.

Ob pravilnem shranjevanju bodo svežino ohranile dlje.

Sveže začimbnice in dišavnice jedem zagotavljajo veliko okusa ter arome. Na žalost njihov rok uporabnosti ni dolg. Zlasti če jih kupujete v trgovini ali na tržnici, doma hitro ovenijo ter propadejo. Ob pravilnem shranjevanju pa lahko svežino ohranijo dvakrat dlje. Predvsem gre pri tem upoštevati vrsto, saj tiste z olesenelimi stebli zahtevajo drugačno shranjevanje kot mehke.

Mehke začimbnice

Bazilika, peteršilj, koper, drobnjak in podobne: doma jih odstranite iz embalaže in postavite v kozarec, v katerega ste nalili dva centimetra in pol vode. Čez kozarec poveznite plastično vrečko in jo z elastiko pritrdite nanj ter postavite v hladilnik.

Začimbnice z olesenelimi stebli

Rožmarin, timijan, sivka, šetraj in podobne doma prav tako odstranite iz embalaže. Nato jih zavijte v vlažno bombažno krpo ter dobro zaprite v plastično vrečko. Vse skupaj postavite v hladilnik.

Najdlje uporabno

Najdlje pa boste začimbe lahko uporabljali, če jih boste nasekljali in skupaj z vodo ali olivnim oljem zamrznili v kalupih za ledene kocke. Začimbe lahko zamrznete posamično ali iz njih pripravite mešanice. Tako pripravljene kockice med kuhanjem v primernih količinah dodajajte jedem in občutek boste imeli, da so v njej vedno sveže začimbe.

Deli s prijatelji