V KUHINJI

Najbolj umazani predmet v vsakem domu

Objavljeno 08. avgust 2017 08.55 | Posodobljeno 08. avgust 2017 08.57 | Piše: M. F.

Ne, ni straniščna školjka.

Vsak teden bi morali staro gobico nadomestiti z novo.

Mikrobiologi so si edini: najbolj umazani predmeti v vsakem domu so v kuhinji: gre za tiste, s katerimi pomivamo posodo. Rezultate nedavne študije so objavili v publikaciji Scientific Reports. V njej so zapisali, da so kolonije bakterij na spužvastih gobicah škodljivejše, kot se je sprva domnevalo.

Kaj vse je na njih

Strokovnjaki so analizirali bakterije iz 28 vzorcev, vzetih s 14 spužvic in opravili doslej najobsežnejšo analizo mikrobov, najdenih na teh površinah. »Kuhinja je del doma, kjer se dnevno množijo bakterije in pojavljajo nove. Prav spužvaste gobice so najnevarnejše, saj so tople, vlažne, v njih pa so tudi ostanki hrane, zato so idealne za kopičenje mikroorganizmov in za njihovo razmnoževanje,« opozarjajo strokovnjaki, katerih cilj je bil odkriti, kaj vse je mogoče najti na teh nepogrešljivih pripomočkih. Našli so kar 10 vrst škodljivih bakterij, med njimi tudi patogene skupine stafilokokov in streptokokov.

Neučinkovita dezinfekcija

Kuhanje gobic in dezinfekcija v mikrovalovkah ne pomaga veliko. Ti postopki res uničijo približno 60 odstotkov škodljivih bakterij, a veliko jih na njih tudi ostane in zato spužvice niso sterilizirane. In še ena neprijetna novica: na gobicah, ki so jih gospodinje redno spirale in med vsako uporabo osušile, ni bilo bistveno manj bakterij kot na tistih, ki so ostajale neočiščene.

Menjajte jih

Mikrobiolog Philip Tierno meni, da je najboljši način za čiščenje gobic namakanje v mešanici vode in belila, poroča Business Insider, a tudi to ne zagotavlja popolne varnosti, zato bi morali staro gobico z novo nadomeščati najmanj vsak teden.

Deli s prijatelji