KORISTNO

Kako uporabiti vodo, v kateri ste kuhali testenine

Objavljeno 14. januar 2016 10.00 | Posodobljeno 14. januar 2016 10.00 | Piše: M. F.

Iz nje lahko pripravite palačinke, jo uporabite za juhe in omake pa tudi za pomivanje posode.

Vode, v kateri ste kuhali testenine, nikar ne zlivajte v odtok.

Le težko bi našli koga, ki ne mara testenin. Te niso le so okusne, ampak so izjemno preproste tudi za pripravo in nudijo nešteto možnosti, kombinacij ter okusov. Potem ko jih skuhate, vodo, v kateri so vrele, najbrž zlijete v odtok. Škoda, kajti ta je še kako uporabna. Poglejte, kaj lahko vse pripravite z njo.

Za palačinke

Odlična ideja za vse, ki imajo radi palačinke. Namesto iz mleka testo zanje pripravite iz ohlajene vode, v kateri so se kuhale testenine. Testo bo mehko, palačinke pa neverjetno rahle in primerne tudi za tiste, ki se izogibajo mleka.

Za omake

Omake in goste juhe bodo okusnejše in bolj hranljive, če jim boste namesto običajne vode dodali tisto, v kateri so se kuhale testenine.

Za namakanje stročnic

Stročnice se, če jih pred kuhanjem čez noč namakate v vodi, skuhajo hitreje. Če boste namesto običajne uporabili ohlajeno vodo testenin, pa bodo še okusnejše.

Kopel za noge

Če pogosto trpite zaradi bolečih in zatečenih nog, preizkusite tole kopel: noge namakajte v topli vodi, v kateri ste kuhali testenine. Pomirjujoča toplota in v vodi prisotni minerali bodo odlična osvežitev za utrujena stopala.

Za pripravo hrane v sopari

Zakaj bi, kadar zelenjavo kuhate s sopari, uporabljali svežo vodo? Pripravite jo v sopari iz vode, v kateri ste kuhali testenine. Okus zelenjave se bo znatno izboljšal.

Za ustvarjanje

Iz dveh kozarcev moke, kozarca drobne soli in 250 mililitrov vode od kuhanja testenin zamesite slano testo. Mesite toliko časa, dokler se testo prijema roke, nato pa iz mase oblikujte različne figurice, jih dobro posušite in suhe še pobarvajte. Pri 80 stopinjah Celzija jih lahko dve uri sušite tudi v pečici, slano testo pa je odlično za izživljanje kreativnosti.

Za pomivanje posode

Namesto običajne vode za pomivanje posode uporabite vodo, v kateri so se kuhale testenine. Prijetno boste presenečeni, kako povsem naravno in brez detergenta odstranjuje tudi najbolj trdovratne madeže.

Deli s prijatelji