DOBRA NOVICA

Kako pregnati čebulo iz stanovanja

Objavljeno 21. oktober 2014 09.00 | Posodobljeno 21. oktober 2014 09.06 | Piše: M. F.

Močnejši od čebule so kava, kis in prave začimbe.

Tudi po praženju čebule lahko kuhinja diši.

Čebula je priljubljena sestavina številnih jedi in je v mnogih kuhinjah nepogrešljiva. In prav je tako, saj ni zgolj okusna, ampak tudi zelo zdrava. Žal pa ima svojo temno plat. Po pripravi njenih jedi je v stanovanju še dolgo mogoče zaznati neprijeten vonj. Kako preprečiti njegov nastanek ali kako ga učinkovito pregnati in tako v popolnosti uživati v čebulnih jedeh?

Uporabite dišeče sveče

Kadar kuhate jedi iz čebule, v kuhinji prižgite eno ali dve dišeči sveči. Naj bosta čim bližje deski za rezanje in posodi, v kateri pražite čebulo. Sproti bosta vpijali neprijetne vonjave, ki se sproščajo ob pripravi juhe, golaža ali podobnih dobrot.

Učinkovita kava

Pri premagovanju neprijetnih vonjav pomaga tudi kava. V posodo z vodo stresite nekaj grobo mletih kavnih zrn in vodo zavrite. Naj med kuhanjem neprestano vre na zmernem ognju. Za še boljši učinek vodi s kavo dodajte malce cimeta, muškatnega oreška ali katero od drugih začimb. Aroma, ki se bo širila med kuhanjem iz lončka, bo premagala čebulni vonj.

Močan kis

Še en učinkovit način za premagovanje vonja čebule je uporaba alkoholnega kisa: zavrite ga v posodici, dodajte mu malce vode. Naj mešanica med kuhanjem jedi iz čebule vedno vre na zmernem ognju. Čebulni vonj je res močan, toda kisov je močnejši. Kateri vam je ljubši, pa se morate odločiti sami.

Čisto vaš parfum

Lahko izdelate domačo mešanico. Zanjo potrebujete lupine agrumov, palčko cimeta, muškatni orešek, klinčke in piment. Vse sestavine stresite v lonček z vodo, ta naj med pripravo jedi iz čebule vre na blagem ognju. Po potrebi dodajte vodo.

Še nekaj napotkov

Najbrž ni treba posebej dodajati, da si ob vseh teh metodah priskrbite primerno in temeljito zračenje. Tudi pozimi, le da naj bo tedaj krajše. Hladnejša čebula oddaja blažji vonj. Preden jo torej nasekljate in vržete v ponev, jo za nekaj časa postavite v hladilnik ali potopite v hladno vodo.

Njen vonj boste z rok najlažje pregnali z jedilno sodo ali zobno pasto, peteršilj pa ubije njen zadah iz ust.

Deli s prijatelji