ČISTOČA

Kako pravilno vzdrževati desko za rezanje

Objavljeno 30. april 2016 17.10 | Posodobljeno 30. april 2016 17.12 | Piše: M. F.

Hrana, ki jo boste na njej rezali, bo okusna in zdrava le, če boste za desko primerno skrbeli.

Da vam bo dobro služila, jo pravilno negujte.

Uporabljate jo vsak dan. Na njej režete čebulo, korenje in tudi surovo meso. Brez pravilne nege kmalu dobi neprijeten vonj, na njej pa se začno kopičiti tudi bakterije. Oglejte si šest namigov, kako desko za rezanje pravilno vzdrževati ter tako obvarovati svoje zdravje in ohraniti okus hrane.

Izberite leseno desko

Najboljše deske so lesene. A les je zelo porozen in potrebuje zaščito, ki prepreči, da bi vanj pronicali sokovi in okusi hrane. Da bi leseno desko pred tem zaščitili, jo približno enkrat na mesec premažite s kakovostnim mineralnim oljem (na voljo so taka prav za nego desk), pustite nekaj ur, da se dobro vpije, in nato obrišite ostanek olja. To bo na površini tvorilo zaščitni sloj in preprečilo, da bi se snovi iz hrane vpile globlje v les.

Ne uporabljajte jeklene ali pregrobe gobice

Odlični sta za odstranjevanje zasušene umazanije, nista pa primerni za čiščenje desk za rezanje. Gre namreč za zelo abrazivne pripomočke, ki preveč poškodujejo površino lesa. Namesto grobe gobice uporabite mehko in mokro krpo.

Noži naj bodo ostri

Tako pri rezanju ne bodo potrebni močni pritiski, ki izdatneje poškodujejo površino deske. Poleg tega se ob topih nožih ustvarijo večje zareze, v katerih se zadržuje več nevarnih bakterij.

Ne uporabljajte mrzle vode

Takoj po uporabi desko sperite z vročo, milnato vodo in jo splakujte, vse dokler so na njej vidni mehurčki. Po rezanju surovega mesa razkužite desko z mešanico vode in belila (žlico belila zmešajte z dvema decilitroma in pol vode). Pustite nekaj minut, nato pa jo dobro splaknite.

Dodobra jo posušite

Po pranju pustite, da se deska dodobra posuši. Pokončno jo postavite na suho krpo in ne neposredno na kuhinjski pult. Voda se bo namreč v tem primeru stekala pod njo, kjer se bodo na vlažni površini znova nakopičile bakterije.

Občasno jo globinsko očistite

Vsaj enkrat na mesec površino deske posujte z drobno soljo, na polovico prerežite limono in z njo zdrgnite površino. Sok limone bo desko razkužil in nevtraliziral neprijetne vonje, sol pa bo zaradi teksture odstranila tudi najtrdovratnejšo umazanijo in madeže. Po takem čiščenju jo premažite še z mineralnim oljem.
 

Deli s prijatelji