IDEJA ZA DOPUST

FOTO: Dogodivščin polno poletje: toplice z okolico

Objavljeno 22. junij 2015 17.10 | Posodobljeno 22. junij 2015 17.02 | Piše: Š. A.

O počitnikovanju v toplicah velikokrat razmišljamo na precej starokopiten način. Češ, toplice so samo za seniorje, tam se nikoli nič ne dogaja, kaj pa bi tam z otroki ali v dvoje, in v resnici, kdo pa si želi v tisto gnečo. No, toplice se spreminjajo in postajajo nekaj čisto drugega.

V toplicah točno vedo, da ne bodo dobili novih gostov, če ne bodo spremenili tovrstnih stereotipov v glavah ljudi, zato smo se na povabilo SAVA Hotels & Resorts odzvali in odšli dogodivščinam naproti. Torej, razbijati mite o toplicah. Če ne verjamete v to, pa je tu nekaj dobrih nasvetov za izlete.

Precej nas je presenetilo, da nismo že takoj prvo jutro najprej odšli v hotel, ampak smo začeli raziskovati okolico. V SAVA Hotels & Resorts namreč sodelujejo z lokalnimi partnerji, predlagajo svojim gostom, kje še lahko preživijo del počitnic, razen v njihovi ponudbi SPA, kje lahko dobro jedo, kaj lahko vidijo in doživijo.

Tako smo naše popotovanje na severovzhodni del Slovenije začeli na najboljši mogoč način, in sicer na Domačiji Firbas, Cogetinci. Tam so nas pričakali skoraj vsi člani družine, ki že dvajset let gradijo to odlično turistično kmetijo, ki jo krasijo štiri jabolka (najvišja turistična kategorija za turistične kmetije). Pričakali so nas na najlepši mogoč način – s kuhanim vinom na dvorišču in z domačim vabljivim zajtrkom. Vse doma pridelano, vse pripravljeno skrbno in z veliko truda. Tako kot sama kmetija, ki ima veliko igralnih površin za otroke, skandinavski jacuzzi, lepe sobe in veliko domačih živali, ki jih otroci lahko hranijo in brezskrbno obiskujejo. V toplejših mesecih lahko spite na senu in pomagate pri domačih kmečkih opravilih.

image
Domačija Firbas

Blizu te čudovite turistične kmetije pa stoji popolnoma drugačna zgodba – Pachamama, navdih južne Amerike. Južnoameričanka in Slovenec sta tu zgradila svoj raj. Sama, z eko gradnjo, s slamo, tako značilno nekoč za te kraje. Tukaj vas čaka mini bambusni gozd, vesele barve, delavnica domače kozmetike, v kateri se, če se najavite, lahko preizkusite tudi sami. V resnici vas na Pachamami čaka veliko doživetij in presenečenj. Kako jih spoznati, če se ne odpravite tja?

Je že čas za hotel in bazene? Ne še, najprej malo dobrega vina in odlične hrane. Pa zavijemo v levo od Cogetincev, proti Jeruzalemskim gričem, kjer se v kraju Svetinje skrivajo Vina Kupljen Jeruzalem Svetinje. Med vinogradi tega prelepega posestva lahko ob lepem večeru pijete odlično vino in opazujete zvezde. Izbire med vini je veliko. V degustacijski sobi ob kleti pokusimo sauvignon in potem odidemo še do Taverne Kupljen, kjer nas je takrat, ko smo bili tam pričakal Jože Kupljen, vinar in lastnik tega lepega posestva in vina, ki osvaja tudi tuje trge. Žal je gospod Kupljen kmalu po našem obisku preminil. Odlična zapuščina v vinih ostaja. Hrana ne zaostaja za vinom in po petih vinih nam seveda prija nekaj odličnega, da založimo svoje želodčke. Ampak, čaka nas odlično kosilo, zato ne moremo preveč jesti in se predolgo zapletati v zanimiv pogovor.

image
Kupljen

Čaka nas gostilna RAJ(H) v Bakovcih. Seveda je pravilno Rajh, a kaj, ko jedi na krožniku opisujejo raj na zemlji. Gospa Tanja nas preseneti s kanapejčki z bučnim maslom in prekmursko šunko, postreženimi na kamnu iz reke Mure. Potem pa odlična juha iz rdeče pese, mesna ali ribja jed, po želji in seveda sladica. Tukaj se recepti prenašajo iz roda v rod. Lahko jeste odlične prekmurske jedi ali zanimive kombinacije starih in novih receptov v prijetnem ambientu gostilne, ki sodi med Jeune Restuarateur d’Europe.

Potem pa spoznamo v zavetišču za živali Nabergoj štrka Vikija, ki nas prav prijazno pozdravi in nam pove svojo zgodbo o letenju v tople kraje, o gnezdenju, o tem, kako se do štorkelj obnašajo ljudje. Zgodbe niso vedno najbolj prijetne, a v zavetišču Nabergoj se trudijo te krivice popraviti.

image
Rajh

Kmalu zatem obrnemo zgodbo na sladko in srečno in polno ljubezni. Kmetija Passero, kjer lahko dobite vino, šunko, zaseko, domače izdelke, mak … in odlično čokolado. Čokoladna zgodba je še posebej zanimiva, saj je s čokolado Tomaž, ki čokolado dela danes in jo kombinira z okusi Pomurja, osvojil svojo ženo Jasmino. Čokolada je resnično kakovostna, in če izbirate med tujo in njihovo, se brez težav odločite za čokolado Passero (Vrabček po italijansko).

Dan se zaključi v hotelu Livada Prestige. Ta hotel ima odličen SPA s črno termalno vodo. Sobe so velike in prostorne in osebje neverjetno prijazno. Kulinarika? Veliko truda je vloženega v kulinarični del zgodbe in veliko lokalnega. Kuhinja ponuja neverjetno izbiro jedi, še posebej pa je zanimiv četrtkov večer, ki je Prekmurski večer. Tukaj vas bodo počakali natakarji v tipični moški prekmurski opravi s klobuki in modrimi predpasniki. Jedi pa bodo na razpolago v lončenih posodah, tako značilnih za te kraje.

image
Livada Prestige

Drugo jutro po zajtrku zajtrk

Na posestvu Podlipje v Bogojini nas čaka bogato obložena miza. V prijetni hiši iz lesa se takoj počutimo sproščeno in domače. Lahko bi obsedeli. Brez težav si predstavljamo počitek v tej hiši, ki jo lahko najamete in se popolnoma odpočijete od vsakdanjega sveta. Za ograjo v bližini se lenobno sprehajajo divje svinje, na drugi strani teče srnjad. V toplih mesecih lahko pridete na odlično prekmursko pojedino v poletno kuhinjo, otroci pa lahko opazujejo živali.

image
Bogojina

Ste vedeli, da včasih ni treba odpotovati v trope, da bi spoznali trope? Ste že pomislili, da bi odšli v Tropski vrt? Za Tropski vrt ste zagotovo že slišali, saj vzgajajo orhideje vseh mogočih vrst, a ne vem, če ste vedeli, da imajo poleg trgovine in rastlinjaka tudi notranji vrt, kjer si lahko ogledate vse mogoče tropske rastline. Že veste, kako je videti kava ali poper? Kaj pa mesojede rastline – odgriznejo prst ali pač … Tu boste našli še bananovec, vaniljo, ananas, flamingo, orhideje … Tropski vrt je v Dobrovniku, in preden se odpravite na pot, lahko na njihovi spletni strani preverite, katere rastline trenutno cvetijo.

image
Mesojeda rastlina

Popoldne se odpravimo proti Ptuju. A da pot ni predolga, zavijemo še v Maribor. Na malo vina in na spoznavanje Hiše Stare trte. Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem med napadalci in branilci mesta, saj je bila današnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v poznem srednjem veku precej pogosti, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt.

image
Stara trta

Pri tem ji je pomagala mogočna reka Drava, saj ima trta korenine globoko v dravskem produ, kjer se trtna uš ni mogla zarediti. Četudi je bila ob zavezniškem bombardiranju mesta Hiša Stare trte delno porušena, je tej vzdržljivi rastlini uspelo preživeti.

Tako je danes Stara trta tudi edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši Stare trte. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji. Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci so trti v čast posneli himno.  Trti v čast so v Mariboru in okolici urejene tudi mnoge slikovite vinske ceste in številne vinske kleti. Grozdje Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.

Od 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5-decilitrske stekleničke znamenitega umetnika Oskarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo – letno jih napolnijo nič več kot 100!

image
Mariborsko Pohorje

Mimo Pohorja ne bomo šli. Mi smo se na izlet odpravili na enega najbolj snežnih dni v letu, a Pohorje je aktualno vse leto. In nič ne de, če ste iz drugega konca Slovenije in se odločite, da boste šli spoznavat ta zeleni kotiček Slovenije. Zagotovo vam ne bo dolgčas. Tam vas namreč čakajo čudovita narava, barja, jezera, slapovi, potoki, zaščitena Natura 2000, pohodniške poti in kolesarske poti, ki privabijo mnoge tujce.

Be Fit ali Be Sit! Prvo je res, drugo je hec. A v vsakem hecu je nekaj resnice. Govorimo pa o ponudbi, ki jo imajo v Grand Hotelu Primus na Ptuju. V tem hotelu sta namreč odličen SPA in zdravstveni center v slogu starih Rimljanov. Tam lahko uživate tudi ob učinkoviti izgubi »blazinic« na tistih delih telesa, kjer bi se jih res radi znebili. Pri tem vam poleg masaž, bazenov in savne pomaga naprava Med Contour. Ko smo napravo testirale, smo izgubile kar tri cm okoli trebuščka. Za lepši obraz pa je tu Med Visage. A da ne skrbimo za lepoto samo od zunaj, so v tem hotelu poskrbeli tudi za pravi jedilnik, sestavljen po navodilih nutricioniste Mojce Cepuš – jedilnik Be Fit. Seveda je na izbiro tudi hrana za tiste, ki se ji ne želijo odrekati. A smo preverili in tudi mi nismo šli od mize lačni, čeravno s pravim številom kalorij. In tudi sladici se nismo odpovedali.

image
Ptuj

Pred odhodom domov, naslednji dan, pa nas je čakal še odmerek kulture. Stari del mesta Ptuj in pa prelep ptujski grad z muzejem. V muzeju si lahko ogledate odlične maske kurentov in poslušate zgodbe, ki jih govori vodnik Mojmir Andrič. Ta nas popelje tudi po ptujskem gradu, ki skriva v sebi neprecenljive spomine na preteklost. Če še niste obiskali ptujskega gradu, je čas, da to storite.  Odličen je tudi za družinski izlet, saj imajo lino, skozi katero so ptujski grofje hitro videli, kdo prihaja na obisk, na gradu hranijo tudi zrno graha iz pravljice o Kraljični na zrnu graha, lahko poskusite, kaj pomeni dvigniti meč, in pa poslušate stare inštrumente, si jih ogledate in odkrijete romantiko starih dni.

Da želodček ne bo prazen – Gostilna Ribič.  Najbolj znana gostilna na Ptuju ima široko ponudbo za vse okuse. A nas so presenetili z odličnim jastogom in ostalimi morskimi specialitetami. Prav nič nas ni presenetilo, da naši sosedje Avstrijci sedejo v avto in pridejo na nedeljsko kosilo prav v to romantično gostilno ob reki Dravi. V resnici je najbolje, da se prepustite glavnemu kuharju in pokusite, kar vam priporoča. Ne bo vam žal.

Smo razbili vsaj kakšen mit o toplicah? Sami smo se prepričali, da vsekakor. Vi pa se še lahko.

Na popotovanje po Sloveniji smo šli s kombijem GoOpti.

Poleg Ptuja, v Kidričevem ima sedež Boxmark, svetovno uveljavljeno, izredno uspešno podjetje, ki vnaša revolucionarne izboljšave na področje obdelave (in zaščite) usnja. Razvili so namreč usnje izredne odpornosti, ki se prilagodi še tako zahtevnim vremenskim pogojem – odbijanje vode na ležalnikih in jahtah, prenašanje visokih temperatur, ki se ne segreva in ne pušča madežev. Poleg tega so potiski in barve, ki jih vnašajo v svoje izdelke, dokaz, da je lahko kakovostno usnje ne le popolna izbira za oblazinjenje sedežev na letalih, vlakih, luksuznih vozilih in križarkah, ampak tudi odličen dekorativni material za opremljanje notranjih in zunanjih prostorov. So podjetje, ki dela za prestižne avtomobilske, letalske, znamke in pa za luksuzne hotele. Zdaj pa so v sodelovanju s podjetjem Talum prav v Sloveniji razvili ležalnike, ki bodo krasili jahte, terase prestižnih hotelov in vil. 

image

 

Deli s prijatelji