HIDROPONIČNI KOMPLET

Endivija v treh tednih

Objavljeno 03. julij 2017 15.00 | Posodobljeno 03. julij 2017 15.00 | Piše: Andrej Predin

Hidroponični komplet je uporaben, pridelane rastline nimajo tako izrazitega okusa, a so okusne.

Celotni pridelek v četrtem tednu rasti od kalitve. Foto: Andrej Predin

Hidroponični komplet Växe (IKEA), ki smo ga začeli testirati maja, se je izkazal za skrajno zabaven in tudi uporaben način pridelave hrane v nadzorovanem okolju stanovanja – tako imenovano notranje vrtnarjenje. Rastline so v zadnjih treh tednih osupljivo hitro rasle, najbolj nas je navdušila rast in bogatost bazilike. Tako se je razbohotila po kultivarju, da smo jo bili prisiljeni obrezovati oziroma smukati, ker je začela prekrivati druge rastline. V rasti pa jo je prehitela endivija, iz katere smo že naredili solato. V kultivariju smo imeli dve rastlini, ki še vedno rasteta, v minulih tednih je zraslo dovolj listja za izdatno solato za eno osebo.

Kaj je hidroponika 

Hidroponika je gojenje rastlin brez prsti, njihove korenine so potopljene v vodo, ki je obogatena s potrebnimi hranili. Prednost tovrstne pridelave je v tem, da ni izpostavljena vremenskim razmeram in škodljivcem. Danes je nekaj povsem vsakdanjega, v prodajalnah naletimo na najrazličnejšo zelenjavo in začimbe, ki nikoli niso bile v stiku s prstjo. Še več, odkar tehnologija žarnic LED omogoča energetsko ugoden vir svetlobe brez toplotne emisije, je hidroponika postala dostopna tudi gospodinjstvom.

Bolj krhke in hrustljave

Bazilika in endivija iz naše pridelave sta imeli za spoznanje manj izrazit okus od klasično pridelanih rastlin in zelenjave. Pri baziliki bi to lahko deloma nadomestili z večjo količino porabljene začimbe, pri endiviji pa je okus v toliko drugačen, da je zanimiv. Verjetno bomo po njej posegali v kombinaciji z drugimi solatami. Rukola je razvila poln in pikanten okus, ki pa je tudi nekoliko drugačen od tistega, ki smo ga navajeni. Prav tako je drugačna struktura hidroponične solate, kot sta rukola in endivija, bolj sta krhki in hrustljavi. Navdušila nas je limonasta bazilika, ki jo uporabljamo za pripravo osvežilnih pijač.

Energija in čas

Na računu za elektriko vsakodnevne uporabe LED- -svetila ni bilo zaznati. Tudi čas in energija, ki smo jo vlagali v gojenje rastlin, sta zanemarljiva. V prvem poskusu nam ni uspelo vzkliti koriandra in rdeče bazilike, nam je pa uspelo v naslednjem in oba lepo uspevata. Poleg tega smo kupili še tri druge sorte, ki so se pojavile v Ikejini ponudbi, tako zdaj čakamo na kitajsko zelje in navadno peso.

Težave pri gojenju

V zadnjem vročinskem valu je iz kultivarija zgolj v dnevu in pol, ko smo bili zdoma, izhlapelo toliko vode, da je koreninski sistem vodne kreše ostal na suhem. Večji del rastline se je posušil, a je preživela. Še vedno se nam ni uspelo otresti volnatih uši, ki jih vsak dan ročno odstranjujemo z listov, da ne povzročajo večjih težav. V osnovnem kompletu lahko sočasno gojimo 16 rastlin, kar ni dovolj za resen namen prehranjevanja družine. A je dober začetek.

 

 

Deli s prijatelji