ŠE JE DOBRO

Devet živil, ki jih lahko jeste po izteku roka uporabnosti

Objavljeno 11. november 2014 08.00 | Posodobljeno 11. november 2014 08.06 | Piše: M. F.

Mleko, maslo, kečap in olivno olje so ob pravilnem hranjenju užitni tudi po izteku roka uporabnosti.

Sladko, lepljivo, a tudi trajno. Edino živilo, ki se ne pokvari.

Običajno verjamemo številkam na embalaži, ki nas opozarjajo, kako dolgo lahko varno uživamo določena živila. Datum, imenovan rok uporabnosti, je pri nekaterih povsem smiselno upoštevati, obstajajo pa tudi živila, ki so užitna tudi, ko je ta že mimo. Razkrivamo devet takih.

Mleko

Teden dni po izteku roka na embalaži je mleko še dobro za uživanje. Če seveda ne spremeni vonja, okusa ali teksture.

Kečap

Če ga hranite v hladilniku, je užiten kar pol leta. Kadar na najem opazite plesen, ga zavrzite.

Olivno olje

Užitno je približno dve leti. A le ob pravilnem hranjenju, torej na temnem in hladnem mestu.

Kisle kumare

Če jih čuvate v hladilniku, lahko v že odprtem kozarcu zdržijo leto dni. Prav toliko tudi olive.

Kis

Njegov rok trajanja je neskončen.

Med

Dober med nikoli ne izgubi svojih lastnosti. Tudi njegov rok uporabnosti je torej neskončen.

Kava

Zavojček kave, ki ga še niste odprli, je uporaben od treh do šestih mesecev po pretečenem roku uporabe.

Maslo

Še dva tedna po pretečenem roku je uporabno, v zamrzovalniku pa lahko počaka kar devet mesecev.

Začimbe

Cimet, poper, rdeča paprika vse te začimbe so uporabne še dve leti po pretečenem roku uporabnosti. Hranite jih v stekleničkah ter na suhem in temnem mestu.

Deli s prijatelji