PREVIDNO

Če se ne želite zastrupiti, s perutnino ravnajte takole

Objavljeno 26. november 2014 10.00 | Posodobljeno 26. november 2014 10.06 | Piše: M. F.

Ko se vrnete z nakupov, jo globoko zamrznite, pred pripravo pa je nikar ne spirajte pod mrzlo vodo.

Fotografija je simbolična.

Zamrzovanje perutninskega mesa takoj, ko ga iz mesnice ali trgovine prinesete domov, lahko pomori nevarne mikrobe, saj zamrznitev ubije kar 90 odstotkov bakterij rodu Campylobacter. Te so najpogostejše prav na perutninskem mesu, za kar so krivi sokovi surove perutnine, saj bakterijam nudijo odlične razmere za razmnoževanje, opozarjajo znanstveniki.

Kaj se lahko zgodi

Ob zastrupitvi z njimi lahko pride do želodčnih težav, bruhanja in slabosti. V hujših primerih do močne dehidracije, sindroma razdražljivega črevesja in do reaktivnega artritisa.

Posledice zastrupitve so hujše pri otrocih in starejših odraslih, saj je njihov imunski sistem šibkejši. Simptomi zastrupitve s temi bakterijami se običajno pokažejo dva do pet dni po stiku z njimi.

Brez panike

Kljub strahovom pred bakterijami v mesu je te mogoče uničiti s takojšnjo toplotno obdelavo. Za še boljšo zaščito pred okužbami pa bi bilo po besedah strokovnjakov z univerze Drexel perutninsko meso pred pripravo primerno zamrzniti, preden roma v lonec ali ponev, odtajati,  nato pa izpostaviti visokim temperaturam.

Še eno napotilo

Že pred časom so strokovnjaki z iste univerze opozorili, da perutnine pred pripravo nikakor ne smemo prati. Bakterij se namreč tako ne bomo znebili, z izpiranjem mesa pod tekočo vodo jih bomo celo razširili na druge površine v kuhinji, kar nevarnost okužbe z njimi še poveča.

 

Deli s prijatelji