Na vsakem kvadratnem centimetru spužvaste gobice, s katero pomivate posodo in brišete druge površine v kuhinji, se nahaja približno pet milijonov bakterij. Nekatere od njih so zelo nevarne ter lahko povzročijo težke bolezni, tudi paralizo.
Le kdo bi si mislil?
Strokovnjaki prav tako trdijo, da je 21 odstotkov bombažnih krp v gospodinjstvih okuženih z nevarnimi bakterijami, povprečna kuhinjska spužva pa je 200-tisočkrat bolj umazana od deske na straniščni školjki. Temu dodajajo še, da je na določenih površinah v kuhinji toliko bakterij, da bi bilo namesto na, denimo, deski za rezanje živila bolj primerno rezati nekje na školjki.
Potrebne spremembe
Deska vece školjke je namreč običajno eden najčistejših predmetov v domu, saj jo večina redno in temeljito čisti ter razkužuje. Veliko bolj dosledno kot predmete, ki so vedno in vsak dan v stiku s hrano. In prav to bi v korist zdravja nedvomno morali spremeniti.