Od tega, kako se znebiti vonja po česnu, do onega, kako dolgo kuhati testenine in kako pripraviti najboljši pire krompir. Naštevamo nekaj uporabnih kuharskih trikov, ki so jih poznale že naše babice.
- Testenine kuhajte minuto ali dve manj, kot je navedeno na embalaži. V omaki se bodo namreč še dodatno zmehčale.
- Vonj po česnu boste z rok najlažje pregnali, če boste dlani po tem, ko boste narezali veliko strokov, pod vodo drgnili ob predmetu iz nerjavečega jekla.
- Kadar cvrete v globokem olju, hrano, preden jo spustite v posodo, nekaj časa v olju držite na vilicah. Tako se bo nekoliko zapekla in se ne bo prijela za dno posode ali na kose, ki so že v olju.
- Za boljše rezultate pri peki maslo, preden ga uporabite, vsaj pol ure pustite na sobni temperaturi. Še bolje bo, če ga boste pustili eno uro.
- Bazilika bo sveža dlje, če jo boste v kozarcu vode pustili na sobni temperaturi.
- Da bi cvetača med kuhanjem ohranila belo barvo, vodi, v kateri jo kuhate, dodajte malo mleka in soli.
- Ko odcedite krompir, ki ga nameravate zmečkati v pire, ga eno minuto pustite v vročem loncu. Nato med gnetenjem počasi dodajajte mleko in maslo. Dobili boste bolj kremasto teksturo, kot če bi ga takoj zmečkali.
- Za blažji okus špargljev jih olupite in pomočite za deset minut v mešanico enakih količin soli in sladkorja, nato jih sperite ter pripravite po želji.
- Preden iz limone iztisnete sok, jo minuto mečkajte med dlanmi. Dobili boste več soka.
- Za odlično zelenjavno juho zelenjavo najprej popražite na maslu, nato pa zalijte z vodo. S tem boste okrepili okus sestavin.
- Svežino zelenjave boste znatno podaljšali, če jo boste, preden jo boste pospravili v hladilnik, zavili v mokro papirnato brisačo in nato položili v plastično vrečko.
- Da bi ugotovili, ali je olje dovolj vroče za cvrtje, vanj položite leseno kuhalnico. Ko se okoli nje začno tvoriti mehurčki, je temperatura olja prava.
- Rjavi riž se kuha dlje od belega, nekatere vrste tudi 45 minut več. Hitreje bo kuhan, če ga boste zvečer namočili v vodo. Če boste čez noč v hladni vodi namakali testenine, bodo naslednji dan kuhane v eni minuti.
- Če vam v ponvi med cvrtjem zmanjka olja, ga dolijte ob robu in rahlo nagnite ponev. Tako bo do hrane v posodi prišlo že segreto.
- Pred rezanjem zelenjave po deski posujte sol. Zelenjava vam ne bo drsela in lažje jo boste rezali.