ZODIAK NA OBISKU

Ovne povabite na piknik, rake prepričate z jedjo na žlico

Objavljeno 24. junij 2014 18.00 | Posodobljeno 24. junij 2014 18.00 | Piše: T. K.

Ko sestavljate jedilnik za goste, imejte v mislih, da jim potešite še katero drugo potrebo, ne samo po tem, da se do sitega najedo.

Biki so za simfonijo različnih okusov, dvojčki so vsaj tako kot potešiti glad željni zadovoljiti tudi radovednost – Device navdušite z zdravim, uravnoteženim jedilnikom, tehtnice z umetelnim aranžiranjem.

Oven

Marsovi varovanci se ne branijo mesa, prav nasprotno, so ljubitelji rdečega, pripravljenega na žaru, ki je še mehko, sočno, nikar preprečeno, za nameček pa je ostro začinjeno. Raje imajo preproste, nasitne jedi, tudi jim je ljubo, da ne skoparite pri količini. Za mizo sedejo, da bi se najedli, ne da bi pokušali grižljaček tega in onega ter si razbijali glavo, kateri pribor naj vzamejo v roke h kateremu izmed petih ali desetih hodov obeda. Ne branijo se pekočih začimb, od čilija naprej, so tudi ljubitelji česna in čebule. Bolj jim ustrežete, če jim pri glavni jedi ponudite več vrst mesa, kot če za poobedek prednje postavite pisan izbor sladic.

Bik

Značilni predstavniki Venerine vrste imajo zelo razvite in razvajene okuševalne brbončice. Nikar ne pretiravajte z začimbami – za pripravo vsake jedi uporabite največ tri, kajti, menijo biki, namen začimb je iz temeljne sestavine izvabiti najžlahtnejšo aromo, ne pa jo zatreti, sploh pa ne s čim pikantnim. Jed ne sme biti enaka jedi – vsaka naj nagovarja druge brbončice, obed naj bo simfonija različnih okusov. K vsakemu hodu se prileže tudi izbrano vino. K soški postrvi, denimo, spada chardonnay, ako jo pražite z mandlji, a rebula, ako jo date na krožnik ocvrto z limono, medtem ko – to vsi biki vedo – k pečenemu krapu spada sivi pinot. Še to: sladice naj bodo preproste, a silno okusne. Vaniljev sladoled s kančkom bučnega olja – božansko!

Dvojčka

Če gostite Merkurjevega varovanca, vedite, da vsaj tako rad kot z očmi in usti je z umom. Hm, zveni nesmiselno, in vendar ni. Jedilnik tako sestavite, da bo dvojček z jedmi ne le potešil glad, ampak tudi potrebo po tem, da izve kaj novega in zanimivega. Vsaka jed, ki jo postavite na mizo, naj ima predvsem zgodbo – recept zanjo ste izvedeli na počitnicah v Franciji, ko ste se v obmorskem mestu zaklepetali s popotniki z Islandije pri sosednji mizi o kulinaričnih posebnostih na grškem otoku Kosu. Vedite, da dvojčki niso izbirčni jedci, radi pa poskusijo kaj novega, po možnosti z različnih koncev sveta. Predlagamo pet hodov, vsak naj bo ubran s tradicionalno kuhinjo ene celine.

Rak

Če imate možnost gostiti Lunine varovance, vedite, da ste med redkimi izbranci. Značilni raki namreč prisegajo na dom in družino ter domačo hrano, če so privolili, da pridejo k vam, to pomeni, da so vas posvojili, štejejo vas med člane svoje družine. Njihovo naklonjenost nagradite s tem, da jim postrežete domačo hrano – nasitno jed na žlico (mineštra, golaž itn.) po receptu vaše babice s kruhom, ki ste ga sami spekli v krušni peči, za posladek pa sladico z marmelado iz gozdnih jagod ali borovnic, ki ste jo sami zvarili iz sadežev, ki ste jih lastnoročno nabrali. Znali bodo ceniti vaš trud, tudi če jed ne bo tako presneto okusna, jim bo vseeno, ključna je vaša ljubeča pozornost, ki ste jo vložili v pripravo.

Lev

Sončevim varovancem naj bi z ureditvijo jedilnice oziroma prostora, kjer jih boste pogostili, z izborom jedi itn. pokazali predvsem, kako zelo jih cenite, kako ljubo vam je, da so sprejeli vaše povabilo. Raje manj kot več, a tisto, kar bo naposled dano na mizo, naj bo najboljše od najboljšega, kar lahko ponudite. Nikar jim ne razlagajte, da sicer imate kozarce za penino v omari, a kdo bi se mučil s pomivanjem posode, ko pa lahko družno nazdravite kar v plastičnih ali papirnatih lončkih za enkratno uporabo. Levom morate dati vedeti, da so vam pomembni in da ste se zanje posebno potrudili, ne pa ubirali bližnjic. Ljubi so jim žlahtni okusi, cenijo dobro kapljico, recimo buteljko bordojca chateau mouton rothschild letnik 1945.

Devica

Merkurjeve varovanke so tudi ali predvsem puristke in naturalistke, ko gre za hrano. Ne veste, kaj to pomeni? Po njihovem je hrana namenjena temu, da telo hrani, mu daje na voljo vse snovi, ki jih potrebuje, da nemoteno deluje, zlasti pa utrjuje zdravje. Jemo, da bi živeli, ne živimo, da bi jedli – v govorici devic zadnje pomeni užitkarsko razvajali čute, ne oziraje se na to, ali jed, posebno pregrešna sladica, tudi dobro dene telesu. Seveda so vse sestavine, ki ste jih uporabili za pripravo uravnoteženega obroka, tudi ekološko ali organsko pridelane, v njih ni niti s od sledi pesticidov in insekticidov ali katerega drugega nebodigatreba, ki bi bil ostanek intenzivne pridelave ali predelave hrane. Ne pretiravajte niti s količino – zamerile bi vam potratnost in pogoltnost.

Tehtnica

Značilne Venerine varovanke rade jedo počasi, zalogajček za zalogajčkom, kot da ne jedo, ampak pokušajo, in to med prijetnim kramljanjem v dobri družbi. Hrana ne sme potešiti samo njihovega gladu, ampak tudi potrebo po lepem. Če za nameček še razmahne njihovo domišljijo in radovednost, toliko bolje. Pri vsem, tudi pri obedu, so željne najti harmonijo in uravnovešenost. Vsaj toliko truda, kot vložite v pripravo jedi, ga dajte tudi v to, da sestavine umetelno razvrstite po krožniku. Naj bo vsak hod paša za oči. Umetniška slika (kip). Ali pa naj bo umetnina v ustvarjanju, tehtnice so ljubiteljice fondijev, slanih in sladkih, med zadnjimi posebno čokoladnega.

Škorpijon

Okuševalne brbončice značilnih predstavnikov Plutonove vrste se lahko merijo samo z brbončicami bikov. Da, so pravi gurmani, ki znajo uživati v žlahtni mavrici okusov, ki ne sega le v širino, temveč tudi v globino, se torej stopnjujejo od blagih, ki božajo, do krepkejših, ki gnetejo in zagrabijo. Zanje je hranjenje silovito čutno doživetje, primerljivo z ljubljenjem. Ne jedo, da odpodijo pajčevino v želodcu, ne pijejo, da se odžejajo, temveč da v vsej polnosti raziščejo življenje in ga slavijo. Mnogi med njimi si sestavijo seznam pijač in živil, ki jih želijo do konca življenja pokusiti. Če jih vabite v goste, poizvedite, kaj je na njihovem. Morda francoski sir roquefort s plemenito plesnijo, vino malbec in konjak courvoisier.

Strelec

Ker so Jupitrovi varovanci na ta svet prišli s popotniško palico v roki, jim boste ustregli, če jim postrežete eksotično hrano, ki ima domovinsko pravico na odmaknjenih in različnih koncih sveta. Če povrhu še z okrasitvijo jedilnice pričarate duha daljnih dežel, toliko bolje, kajti strelci radi potujejo in odkrivajo neznano. Namesto na piknik z dolgočasnim žarom jih povabite v Maroko, in to tako, da pripravite jedi v tanžinu, glinenem loncu s posebnim stožčastim pokrovom. Ali pa si nabavite vok in pred njihovimi očmi v njem pričarajte jed, v kateri bo pisana bera orientalskih začimb. Ker pripadajo ognju, se strelci tudi ne branijo ostrih začimb – če jim že ponujate meso, pečeno na žaru, jim dajte zraven še več vrst omak s pekočimi paprikami od bolj do manj ostrih.

Kozorog

Saturnovci prisegajo na tradicijo, tudi pri hrani in pijači. Ne morejo razumeti, v čem je čar eksotičnih jedi, ko pa nobena po okusu niti do kolen ne seže goveji juhici njihove babice. Če se jim hočete posebno prikupiti, pokličite njihovo mamo in preverite, katero jed imajo najraje. In potem izpeljite recept do pičice tako, kot vam ga je zaupala, kajti kozorogi ne marajo variacij na temo. Ne bodo cenili vašega ustvarjalnega pristopa, če boste kaj rahlo izboljšali s ščepcem začimbe, ki je v izvirnem receptu ni, ampak bodo to vzeli kot skrunjenje nečesa svetega. S tradicionalnim nedeljskim jedilnikom boste zadeli žebljico na glavico: goveja juha, svinjska pečenka, pražen krompir in solata ter jabolčni zavitek. Zraven še kozarček rujnega, recimo caberneta, pa bodo prezadovoljni.

Vodnar

Uranovi varovanci niso zahtevni gosti. Niso izbirčni jedci, povrhu ne jedo, ampak zobljejo. Bolj kakor to, kaj jim postavite na mizo, jim je pomembno, kdo sedi ob njej in ali lahko z zbrano družbo sproščeno kramljajo o tem in onem, posebno o daljni prihodnosti in o življenju na svetovih, ki so od naše ljube Zemlje oddaljeni milijarde svetlobnih let. Čeprav so, kar se pokušanja neznanih jedi tiče, radovedni, niso tudi prav pustolovski. Ljubše jim bo, če boste pričarali neko jed iz njim znanih sestavin, ki uspevajo v naših krajih, kakor da boste prednje postavili eksotični krožnik, katerega sestavine so prepotovale pol sveta, preden so prispele do vaše kuhinje. Jim pa je všečna nenavadna kombinacija okusov, recimo popoprane vrtne jagode.

Ribi

Neptunovi varovanci bodo snedli vse s krožnika in si nato še prste obliznili, če bodo začutili, da je hrana postrežena s srcem, z ljubeznijo pa je bila tudi pripravljena. Saj ne da jedo kar vse po vrsti – če še ne veste, naj vam prišepnemo, da jim je najljubša sredozemska kuhinja s skoraj vsemi morskimi sadeži, od rib do školjk in vse, kar je vmes –, le bolj tankočutno zaznavajo energijski naboj jedi. Jedi lahko nič ne manjka, je okusna, toda če je kuhar med pripravo bentil od jeze, jim ta ne bo prijala, in pika. Ribe jemljejo hranjenje čutno in prvinsko – ne silite jih jesti s priborom, pustite jim užitek, da zalogaj s prsti nesejo v usta. K obedu, seve, spada črno vino, vendar ne s preveč čreslovine, recimo španski mataró. 

Deli s prijatelji