KLIC NA POMOČ

Policist ustrelil neoboroženo žensko

Avstralka je poklicala policijo in prijavila spolni napad, ob posredovanju policije pa se je zgodila tragedija.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

MINNEAPOLIS – V Minneapolisu so v sredo aretirali 32-letnega policista Mohameda Noora, ki je julija lani v tem mestu s streli ubil neoboroženo 40-letno Avstralko Justine Ruszczyk Damond. Grozi mu do 35 let zapora, njegov odvetnik pa trdi, da obtožnice sploh ne bi smelo biti. Justine je julija lani poklicala policijo in prijavila spolni napad. Na klic sta se odzvala Noor in njegov partner Matt Harrity. Ko je Damondova pristopila k njunemu policijskemu vozilu, pa jo je Noor ubil. 

Noor, ki se je v otroštvu priselil v ZDA iz Somalije, ne daje izjav, po odvetniku pa je izrekel sožalje družini pokojne za nesrečo. Harrity pa je povedal, da je ravno v trenutku, ko je ženska stopila k policijskemu vozilu, zaslišal velik pok, zato je potegnil pištolo, vendar sam ni streljal na Damondovo, ki se je pri vozilu pojavila iznenada. Noor je sprožil in zadel Damondovo v trebuh. Policista sta šele nato preverila, koga je Noor ustrelil, in ugotovila, da je šlo za klicateljico na pomoč.

Smrt nedolžne ženske je izzvala veliko ogorčenje v mestu in tudi v Avstraliji. Policijski šef Minneapolisa je odstopil, avstralski premier Malcolm Turnbull pa je izrazil ogorčenje nad nerazložljivim dejanjem policista. Tožilci so o obtožnici razmišljali več kot pol leta. Medtem je bil Noor na plačanem dopustu. V obtožnici piše, da policist nikakor ni bil ogrožen in je povsem neupravičeno namerno in brezobzirno streljal.

Zaročenec pokojnice Don Damond in njen oče John Ruszczyk sta sporočila, da je obtožnica prvi korak v smeri iskanja pravice za krivično dejanje, ki zahteva odgovornost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije