GROZLJIVKA

Mesar (34) posilil, zadavil in zakopal Tijano (15)! Za umor otroka odslej dosmrtna ječa

V Srbiji je za umor otroka odslej predvidena dosmrtna ječa.
Fotografija: Umrla je stara komaj 15 let. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Umrla je stara komaj 15 let. FOTO: Osebni arhiv

Srbi želijo zaščititi otroke, saj spremenjeni kazenski zakonik za umor otroka predvideva dosmrtno ječo, zelo visoke kazni pa tudi za preprodajalce drog mladoletnikom in nasilje v družini.

Glede na to, da je bilo v zadnjih letih v Srbiji več najhujših kaznivih dejanj zoper otroke, med drugimi tudi kar nekaj posilstev in umorov, storilcev pa pogosto ne najdejo ali pa so blago kaznovani, se je z letošnjim 1. decembrom na tem področju veliko spremenilo. Na pobudo Fundacije Tijana Jurić, kjer poudarjajo, da je varnost otrok »odgovornost vseh nas«, so dosedanje kazni za umor otroka v Srbiji (kazen je znašala 30 do 40 let zapora) spremenjene ali uvedene nove, ki v nekaterih primerih predvidevajo tudi dosmrtno ječo.

'Tijanin zakon', do katerega je prišlo zaradi zbiranja podpisov Fondacije Tijana Jurić- FOTO: Osebni arhiv
'Tijanin zakon', do katerega je prišlo zaradi zbiranja podpisov Fondacije Tijana Jurić- FOTO: Osebni arhiv

Predlog za spremembo zadevnega člena srbskega kazenskega zakonika je v kratkem času podprlo skoraj 160.000 ljudi (bilo bi jih veliko več, a jih niso potrebovali) in temu so pritrdili tudi na oblasti. Kot je ob tem dejal srbski notranji minister Nebojša Stefanović, poslej bodo vsi tisti, ki umorijo otroka ali povzročijo drugo podobno težko kaznivo dejanje, dobili ustrezno kazen, s čimer želijo preprečiti, da bi se takšna kazniva dejanja sploh dogajala.

Grozoviti umor 15-letne Tijane

Do spremembe kazenskega zakonika, ki so ga sprejeli pred pol leta, je sicer pripeljal grozoviti umor komaj 15-letne Tijane Jurić, ki jo je leta 2014 v Somborju ugrabil, posilil, zadavil, naposled pa še zakopal 34-letni Dragan Đurić. Od 1. decembra letos je torej predvidena dosmrtna zaporna kazen za posiljevalce in morilce otrok, nosečnic in nemočnih oseb (brez možnosti pritožbe oziroma skrajšanja kazni). Pobudnik za spremembo zakonika je bil prav oče Tijane Igor Jurić, ki se je pet let boril za spremembo zakona. Nova srbska kazenska zakonodaja je močno poostrena tudi za nekatera druga kazniva dejanja, povezana z otroki in mladostniki. Posebej so na udaru preprodajalci prepovedanih drog, saj drugi del zakona predvideva, da ne bodo mogli več računati na pogojne ali blage kazni, ampak na dolge zaporne kazni. Zakon bo posebej kaznoval povratnike, če bo dejanje ponovljeno tretjič, bo kazen najmanj polovična od največje maksimalne.
 

Preberite: Mesar o umoru Tijane: Prosila me je, naj jo spustim domov, in kričala

Srbski notranji minister je še dejal, da ne bo več blagih kazni niti pogojnih izpustov za spolno nasilje nad otroki. Izrečene bodo visoke kazni za umor po nasilju v družini, ki se je do sedaj obravnavalo kot lažje kaznivo dejanje. Z novim zakonom bo to od sedaj obravnavano kot umor. Za preprodajalce drog, ki bodo prodajali drogo mladoletnikom (zlasti če bodo to počeli v bližini šol), je predvidena kazen od 3 do 12 let. Če bodo angažirali mladoletnike za preprodajo drog, pa jim preti kazen 15 let zapora.

Komaj 15-letno Tijane Jurić je leta 2014 v Somborju ugrabil, posilil, zadavil, naposled pa še zakopal 34-letni mesar. FOTO: Osebni arhiv
Komaj 15-letno Tijane Jurić je leta 2014 v Somborju ugrabil, posilil, zadavil, naposled pa še zakopal 34-letni mesar. FOTO: Osebni arhiv

Tijano je sicer umoril 34-letni mesar Đurić iz beograjskega naselja Surčin (kjer je tudi Letališče Nikola Tesla), ki pa ne bo do smrti v zaporu, saj so mu sodili po prejšnji zakonodaji. Đurić je sprva zanikal umor, toda padel je na poligrafskem testiranju, nato pa je le priznal svoj grozljivi zločin. Dejal je, da je opit z avtom zbil Tijano. Ker je začela jokati in klicati na pomoč, jo je večkrat udaril v glavo, jo vrgel v avtomobil in odpeljal na polje, kjer jo je slekel in posilil. Nato jo je zadavil z njeno majico in truplo odpeljal 23 kilometrov od kraja, kjer jo je ugrabil (okoli 10 kilometrov stran od Somborja). Tam jo je zakopal na divjem smetišču. Pozneje so v prtljažniku njegovega avtomobila našli lopato, s katero jo je zakopal. Pred tem se je menda zaustavil v lokalni gostilni, kjer se je še naprej opijal.

Če bi mu sodili sedaj, bi moral za zapahe do konca življenja

Tožilstvo je na sodišču tudi dokazalo, da je Đurić Tijano ubil, ker je skušal prikriti posilstvo. Na koncu je bil obsojen na 52 let zapora, in sicer 40 let za umor ter 12 let za posilstvo. Nato mu je bila izrečena enotna kazen v trajanju 40 let, kar je bila najvišja možna kazen v Srbiji. Če bi mu sodili sedaj, bi moral za zapahe do konca življenja, saj pomilostitev ni več možna ...

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije