TERORIZEM

Dvajsetletnik obsojen: načrtoval napad na političarko

Z atentatom bi se maščeval za smrt svojega strica v Siriji.
Fotografija: Naa'imur Rahman. FOTO: metropolitanska policija
Odpri galerijo
Naa'imur Rahman. FOTO: metropolitanska policija

LONDON – S skupno akcijo policije, obveščevalnih služb MI5 in FBI so lani razkrinkali 20-letnega Maa'imurja Rahmana, ki so ga zdaj obsodili načrtovanja atentata na britansko premierko Thereso May.

Rahman je lani pristal na londonskih ulicah, potem ko se je sprl tako z mamo kot bližnjimi sorodniki, živečimi v Veliki Britaniji. Bil je poznan policiji, saj je moral pred tremi leti v program deradikalizacije, da ne bi padel pod vpliv strica, borca v Siriji. Ta naj bi spodbujal nečaka, naj izvede napad na Otoku, ter mu pošiljal načrte za izdelavo bomb, vse dokler ni umrl junija 2017 v »koalicijskem bombnem napadu« na sirsko mesto Raka.

To je njegovega nečaka tako razjezilo, da naj bi se odločil za napad v Veliki Britaniji. Stopil naj bi v stik s pripadniki Islamske države, prestregla ga je obveščevalna agencija ter sprožila izvedla akcijo. Ne glede na njegovo pomanjkanje znanja in spretnosti so ocenili, da je nevaren. Enakega mnenja je bilo sodišče, ki je 20-letnika obsodilo zaradi terorističnih groženj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije