VELIKA TATVINA

Britanci vračajo ukradeno

Starine so ukradli leta 2003 po invaziji na Irak. Iz nacionalnega muzeja izginilo 15.000 kosov.
Fotografija: Točno vedo iz katere luknje so ga odnesli. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Točno vedo iz katere luknje so ga odnesli. FOTO: AFP

LONDON – Po 15 letih se bodo v Irak vrnili več kot 5000 let stari artefakti, ki so jih ukradli med vojno, ki je leta 2003 divjala po državi. Britanska policija je osem predmetov zasegla maja 2003, dva meseca po vdoru ameriških sil v to bližnjevzhodno državo. Ukradeni kosi so bili v lasti pokvarjenega preprodajalca starin, ki zanje ni imel ustreznih dokumentov. Britanski muzej je včeraj objavil namero, da bodo zaplenjeno zbirko vrnili, potem ko so odkrili, iz katerega templja natanko prihajajo kosi.

To so žigi za pisma, popisane glinene stožce in marmornat kipec bika. Arheolog Sebastien Rey je povedal, da so na najdišču v mestu Tello na jugu Iraka našli razbitine tovrstnih stožcev, ki so jih za seboj pustili kradljivci najdišč. »Identične stožce smo našli v zidovih templja Eninnu, kar verjetno pomeni, da so jih odnesli od tam,« pravi Rey. »Sumili smo, da prihajajo z juga države, da pa jih lahko povežemo s točno določenim najdiščem in celo luknjami, v katerih so ležali, to pa je skrajno redko.«


Iraški veleposlanik dr. Salih Husain Ali je pohvalil osebje muzeja, ker mu je uspelo identificirati starine. »Sodelovanje Iraka in Združenega kraljestva je ključno za zavarovanje in zaščito iraške dediščine,« je izjavil Ali. »Zaščita starin zahteva mednarodno odgovornost, v Iraku računamo na globalno pomoč pri iskanju ukradenih predmetov. »Ray upa, da bodo predmeti po prihodu v Irak razstavljeni za javnost. Spomnimo, da so 10. aprila 2003 vlomili v Nacionalni muzej v Iraku in ga opustošili. Osebju je predhodno uspelo spraviti 8000 starin, a so jih tiste noči ukradli kar 15.000. Od tega jim jih je doslej uspelo izslediti 7000.

Starine so zasegli maja leta 2003. FOTO: AFP
Starine so zasegli maja leta 2003. FOTO: AFP

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije