VELIKA PREVARA

Blondinka obogatela z idejo, zdaj so jo razkrinkali

Gre za lekcijo iz Silicijeve doline.
Fotografija: Elizabeth Holmes. FOTO: AP
Odpri galerijo
Elizabeth Holmes. FOTO: AP

Ustanoviteljica start upa Theranos, ki je obljubljala revolucijo na področju testiranja krvi, je obtožena več kot 560 milijonov evrov (700 milijonov dolarjev) težke prevare.

Elizabeth Holmes naj bi investitorje prevarala z navedbami o tehnologiji, s katero razpolagajo, prav tako naj bi v podjetju lažno trdili, da njihove produkte že uporablja ameriška vojska v Afganistanu.

Ameriška komisija za varnost trga SEC, ki je nekaj podobnega slovenski agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), je napovedala, da bo Holmesova izgubila nadzor nad podjetjem, doletela pa jo bo še globa, težka skoraj pol milijona evrov. Po poročanju medijev pa to ni edina kazen za žensko, ki so jo nekoč imenovali za naslednico Steva Jobsa: vrniti bo morala milijone delnic podjetja, deset let pa ne bo smela sedeti na direktorskem stolu javnega podjetja.

Iz agencije so opozorili, da inovatorji, ki poskušajo pretresti industrijo, morajo investitorjem razkriti resnico o današnjih zmožnostih tehnologije in ne samo tega, kaj bi nekoč morebiti bilo mogoče.

Theranos je bil ustanovljen leta 2003, ko je Holmesova štela 19 let in se je podala v razvijanje naprave za testiranje krvi. Iz le nekaj kapljic krvi, ki bi jo vzeli iz prsta, bi lahko opravili teste za, denimo, raka in holesterol. Revija Forbes je leta 2016 računala, da je svetlolaska težka nekaj več kot štiri milijarde evrov. A še isto leto so se pojavila poročila, da so naprave pomanjkljive, predvsem pa, da niso natančne. Leto kasneje je revija Forbes premoženje Holmesove ocenila na nič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije