Žalostna novica ob koncu maše

Neznanci so vlomili v župnišče ob cerkvi v Šentrupertu nad Laškim.
Fotografija: Sledi vloma so na vratih župnišča še dobro vidne.
Odpri galerijo
Sledi vloma so na vratih župnišča še dobro vidne.

Župnik Iztok Hanžič je ob koncu nedeljske maše, pridigo je posvetil svečnici, faranom dejal, da jih je dolžan seznaniti še z žalostnim dogodkom. »Moram vam povedati, da smo imeli minuli teden na obisku nepridiprave, ki so vlomili v župnišče in iz njega ukradli dragoceni kelih. Upam, da bodo organi pregona opravili svoje delo in storilce izsledili. Žal pa živimo v času, ko se takšnim dejanjem očitno ne moremo izogniti,« je povedal Hanžič. O vrednosti keliha ni govoril, celjski policisti pa so v poročilu zapisali, da je bil vreden približno 2000 evrov.
Župnišče in cerkev v Šentrupertu nad Laškim Fotografiji: Mojca Marot
Župnišče in cerkev v Šentrupertu nad Laškim Fotografiji: Mojca Marot

Da ga ni, naj bi župnik opazil v sredo, zelo verjetno pa so bili zlikovci na delu v torek ponoči, ko je tudi opazil, da je bilo pri glavnih vratih vlomljeno. V župnišču ponoči ni bilo nikogar, nihče od domačinov ni opazil nič sumljivega.

Čeprav je, po policijski statistiki sodeč, vlomov v sakralne objekte pri nas manj kot pred leti, pa se še vedno vrstijo. Storilci najpogosteje iščejo denar, žal pa je škoda, ki jo z vlomi povzročijo, velikokrat mnogo višja od vrednosti izplena. Ta je leta 2018 znašala skoraj 50.000 evrov, število kaznivih dejanj vlomov v sakralne objekte pa se je s 170 leta 2017 znižalo na 61 leta 2018. Na območju Policijske uprave Celje se je leta 2016 zvrstila serija vlomov v cerkve in župnišča v Laškem, Radečah, Šentjurju in tudi v Preboldu, kjer so nepridipravi naleteli na župnika in ga napadli. Na srečo jo je odnesel z lažjimi poškodbami.
Ponoči ni bilo nikogar.
Ponoči ni bilo nikogar.

Policisti redko izsledijo skrunilce sakralnih objektov. Tako je ostal neraziskan vlom v pisarno župnišča v Laškem 24. avgusta 2016, od koder so neznanci odnesli trezor, ga pred župniščem odprli in iz njega odtujili približno 4000 evrov gotovine. V isti noči so vlomili v župnišče v Šentjurju pri Celju, a so tudi tamkajšnji policisti podali ovadbo zoper neznane storilce.

Nekaj dni prej, v noči na 8. avgust 2016, so vlomili v župnišče v Pamečah in slovenjgraškim policistom je enemu storilcu uspelo dokazati, da je zagrešil to kaznivo dejanje. Prav tako so, predvsem zaradi pomoči občanke, uspešno raziskali vlom v župnišče v Radečah, ki so ga storilci zagrešili 8. septembra.


»Občanka je po dejanju podala dober opis storilcev in vozila, s katerim so se odpeljali s kraja dejanja. Prijeli so jih policisti Policijske postaje Rogaška Slatina, saj so med begom povzročili prometno nesrečo in bežali pred njimi. V omenjenem primeru smo štiri osebe kazensko ovadili. Eden od osumljenih pa je bil ista oseba, zoper katero so ovadbo podali policisti iz Slovenj Gradca,« je povedala Trbulinova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije