V Slovenijo tihotapili kokain, v Ljubljani imeli več skladišč

S prepovedanimi drogami so oskrbovali slovenski in tuji trg.
Fotografija: Zasežena droga. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Zasežena droga. FOTO: Policija

Slovenska in hrvaška policija sta v torek aretirali okoli 40 ljudi, osumljenih sodelovanja v kriminalni združbi, ki je oskrbovala slovenski in tuji trg s prepovedanimi drogami.
 
Preberite tudi:
Hrvaško-slovenska naveza: glavno skladišče drog naj bi bilo na območju Ljubljane

Slovenska policija je pojasnila, da je zaključila obširno, več kot dve leti trajajočo kriminalistično preiskavo mednarodne organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje prepovedanih drog ter prometa z njimi.



Slovenska policija je prijela več osumljencev, ki so s prepovedanimi drogami oskrbovali slovenski in tuji trg. Člani kriminalne združbe so različne vrste prepovedanih drog tihotapili tudi iz tujine, v velikih količinah pa so sami izdelovali prepovedano drogo amfetamin.
Del zaseženega denarja. FOTO: Policija
Del zaseženega denarja. FOTO: Policija

Preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti skupaj z upravo kriminalistične policije generalne policijske uprave pod usmerjanjem okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Preiskava je potekala tudi v intenzivnem sodelovanju s hrvaško policijo in policijami iz več drugih evropskih držav.

Slovenski kriminalisti so v času preiskave do izvedbe zaključne akcije zbrali dokaze, da je 45 članov organizirane kriminalne združbe v tem času v Sloveniji izvršilo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi.


V akciji 460 kriminalistov in policistov

Zasežena droga. FOTO: Policija
Zasežena droga. FOTO: Policija
V zaključni akciji je sodelovalo 460 kriminalistov in policistov iz različnih policijskih enot, iz vseh treh nivojev delovanja slovenskega policije, državnega, regionalnega in lokalnega. Sodelovali so policisti in kriminalisti iz različnih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot generalne uprave.

Policisti in kriminalisti so opravili 47 hišnih preiskav na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja, kjer so zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov nelegalnega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.

Zasegli so več kot 120 kilogramov amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog ter tudi prek 150.000 evrov. V zaključni akciji so odvzeli prostost 20 osumljenim osebam, od katerih jih bo večina danes privedena s kazensko ovadbo na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Večina osumljencev, ki bodo privedeni, je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oziroma premoženjske kriminalitete.

Danes operativne aktivnosti še intenzivno potekajo, so sporočili iz policije in dodali, da bo več podrobnosti o preiskavi znanih jutri.
 
Preberite tudi:
V Ljubljani mrgoli policistov, območje preletava helikopter (FOTO in VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije