STANOVALCI, ZAPRITE OKNA

Velik požar v industrijski coni Laze, zaposlene evakuirali (FOTO)

Po prvih podatkih so zagoreli zabojniki, tovorno vozilo in ostrešje objekta.
Fotografija: Požar v industrijski coni Laze. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Požar v industrijski coni Laze. FOTO: Špela Ankele

V industrijski coni Laze pri Kranju je okoli 18.30 izbruhnil požar. Po prvih podatkih so zagoreli zabojniki, tovorno vozilo in ostrešje objekta. Ko je začelo goreti, se je po zraku širil močan vonj po plastiki. Zagorelo je na območju podjetja Ekol, ki se ukvarja tudi s predelavo nevarnih odpadkov.
 

Požar pogašen, na delu kmalu kriminalisti 


Aktiviran je tudi ekološki mobilni laboratorij URSZR. Evakuiranih je bilo 30 zaposlenih oziroma ves kompleks industrijske cone, poškodovan pa ni bil nihče, je sporočil Bojan Kos iz PU Kranj. Kranjski gasilci so v bližnjem potoku Trenča namestili lovilne pregrade in pivnike za preprečitev onesnaženja.


Gasilci na požarišču razkopavajo pogorišče in iščejo posamezna žarišča. Tam so že kriminalisti, ki bodo ogled začeli, ko bodo vzpostavljene ustrezne razmere, ter gasilci GARS Kranj in okoliška prostovoljna gasilska društva z okoli 100 gasilci. Trenutno se še preverja morebitna vsebina zabojnikov in zbiralnikov, območje intervencije pa ostaja zaprto.
 

Požar je bil popolnoma razvit


Policisti stanovalce širšega območja opozarjajo, naj imajo do nadaljnjega zaprta okna. Na požarišču so kriminalisti in inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Požar v industrijski coni Laze. FOTO: Špela Ankele
Požar v industrijski coni Laze. FOTO: Špela Ankele
 
Poveljnik kranjskih gasilcev Andraž Šifrer je pojasnil, da so bili o požaru obveščeni prek avtomatskega javljalnika, med vožnjo v Stražišče pa so informacijo o požaru prejeli še prek centra za obveščanje. »Ko smo prispeli na kraj, je bil požar že popolnoma razvit. Začeli smo gašenje. Trenutno poteka iskanje morebitnih žarišč.« Gasilci bodo imeli delo do jutra, potem pa bodo  začeli delati policisti, ki bodo iskali vzrok požara.
 

Samovžig v zabojnikih?

 
Sašo Govekar, vodja službe za zaščito in reševanje v Kranju, je pojasnil, da prvih meritev, ki bi kazale morebitne nevarne snovi v zraku in vodi, še niso opravili.


Dodal je, da so intervencijske enote govorile tudi z lastnikom podjetja Ekol, na območju katerega je zagorelo, »vendar ne vedo, kaj točno je v teh zabojnikih. Vzrok požara bodo pokazale preiskave, trenutno pa kaže, da je šlo za samovžig.«



Pred nekaj trenutki smo v Lazah, kjer ima sedež več podjetij, govorili z zaposlenimi, ki so jih evakuirali. V dežju so čakali na sorodnike, ki so jih prišli iskat, saj nekateri zaposleni niso mogli do svojih avtomobilov in so jih pustili na območju podjetij. »V naši izmeni, ki bi delo zaključila ob 21. uri, nas je bilo deset, enajst. Malo pred zaključkom izmene so nas evakuirali in zdaj čakamo, da nas pridejo iskat sorodniki. Tu sicer skoraj vsak teden nekaj gori, ampak kaj takega se še ni zgodilo,« je povedala ena od zaposlenih v orodjarstvu, ki ima svoje prostore v industrijski coni na robu kranjskega predela Stražišče.
 

Prebivalci opozarjajo že 15 let!


Marko Špolad, predstavnik Civilne iniciative za Zeleno Stražišče, ki že vrsto let (brez uspeha) opozarja na ekološko bombo v Lazah: »Mi na to
opozarjamo že 15 let. Opozarjamo na nevarnost, saj imamo v neposredni bližini naselja podjetje, ki predeluje na tone nevarnih in nenevarnih odpadkov. Zdaj samo čakamo na informacije, kaj se je danes zgodilo: je to Kemis ali kaj večjega. Zanima nas, kako močno je onesnažena podtalnica. Gasilske vode so očitno stekle v potok. K odgovornosti pozivamo Mestno občino Kranj, ki se je na goro naših pritožb in pripomb odzvala tako, da ni storila ničesar. Ko smo po Kemisu dvignili naš glas, smo pričakovali, da nam bo občina prisluhnila, ampak zgodilo se je ravno nasprotno – sklepe zbora krajanov so vse po vrsti zavrnili. Odgovornost bodo morale prevzeti občina in ustrezne inšpekcijske službe. Zahtevali bomo odgovornost vseh, ki bi morali v teh letih nekaj narediti, pa so molčali.« 

Špolad je opozoril tudi na skopost informacij, ki so v urah po izbruhu požara zgolj kapljale do prebivalcev. »Dve uri po požaru ne vemo, kaj sploh je gorelo,« je še opozoril Marko Špolad, ki dodaja, da je tokratna intervencija »četrta ali peta v zadnjih nekaj mesecih. V nekaj prejšnjih primerih so gasilci sicer ugotovili, da je šlo zgolj za lažni požarni alarm, a kljub temu lahko sklepamo, da gre tam gre nekaj hudo narobe.«
 

Obvezno zaprite okna in se ne zadržujte zunaj

 
Prve meritve pristojnih kažejo, da na kraju v ozračju in vodi trenutno ni nevarnih snovi. Do nadaljnjih meritev policisti vseeno svetujejo, naj imajo stanovalci na širšem območju intervencije zaprta okna in naj se ne zadržujejo na prostem. Območje do nadaljnjega ostaja zaprto, prav tako cesta. Dostop za stanovalce je omogočen, je sporočil Bojan Kos iz PU Kranj.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije