V tovornjaček strpala 33 migrantov

Tunizijca, ki živita v Italiji, obsojena na 20 in 28 mesecev zapora. Vsak prebežnik je za pot od Bosne do Italije plačal vsaj tri tisoč evrov.
Fotografija: Rami Ksouma je ves čas trdil, da ni vedel, da prevaža migrante. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Rami Ksouma je ves čas trdil, da ni vedel, da prevaža migrante. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Ko so policisti 18. septembra lani okoli devete zjutraj na avtocesti na Čatežu ob Savi ustavili manjši tovornjak, šlo je za mercedes-benz sprinter, so doživeli pravi šok. Pa ne samo zaradi smradu, ki je butnil vanje, ampak dejstva, da se je v njem gnetlo kar 33 tujcev, 20 Pakistancev in 13 državljanov Bangladeša. Bili so kot sardele; eni so stali, drugi ležali, bili so povsem natlačeni v prostoru brez sedežev ali kakršne koli opore, za kar bi se lahko držali, prav tako ni bilo prezračevanja in vprašanje je, kako bi se že zaradi pomanjkanja zraka končala njihova pot do Italije, saj se vrata tovornjaka od znotraj niso dala odpreti.
Tovornjak se je Ribničanki zazdel sumljiv. FOTO: Pu Novo Mesto
Tovornjak se je Ribničanki zazdel sumljiv. FOTO: Pu Novo Mesto

Na sumljivo vozilo je policiste opozorila domačinka v Ribnici, ti so opisano vozilo ustavili na počivališču Grič, v njem pa našli ilegalce v zelo slabem stanju. Za volanom je sedel 41-letni Rami Ksouma, ob njem pa kot sopotnik 28-letni Marouen Bnina, oba sta Tunizijca, ki živita v Italiji. Pristala sta v priporu, obtožnica pa jima je očitala, da sta z neznanimi sostorilci za plačilo prevažala čez ozemlje Slovenije tujce, ki za vstop ali prebivanje v naši državi niso imeli dovoljenj, s prevažanjem sta tudi ogrožala njihovo življenje in zdravje. Kot se je izkazalo, je ilegalce do slovensko-hrvaške meje pripeljal vodnik in jim naročil, naj počakajo v Ribnici. Ilegalci so za prevoz iz Bosne in Hercegovine do Italije plačali vsak najmanj 3000 evrov, del denarja naj bi prejela tudi tihotapca, ki sta padla v roke naših mož v modrem.
Marouen Bnina je dejanje priznal in jo odnesel bolje od kolega. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Marouen Bnina je dejanje priznal in jo odnesel bolje od kolega. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Obtoženi Bnina je očitano kaznivo dejanje na predobravnavnem naroku priznal, sodišče mu je izreklo kazen 1 leto in 10 mesecev zapora ter stransko denarno kazen 200 evrov. Obtoženi Ksouma pa krivde ni priznal, zato je bilo potrebno sojenje, na katerem so zaslišali domačinko, ki je videla sumljiv tovornjak, enega policista pa tudi soobtoženega, ki je povsem obremenil kolega, saj je povedal, da je Ksouma vozil, sam pa da je bil le sopotnik.
 

Prevažala naj bi gume


Ksouma je dejal, da za prevoz ilegalcev sploh ni vedel, saj da mu je Bnina dejal, da gresta v Slovenijo po pnevmatike, tudi zato da je bil zelo presenečen, ko je na Čatežu odprl zadnja vrata tovornjaka in v njem zagledal neznance. Je pa pojasnil, da je bil Bnini dolžan 200 evrov in da mu je ta predlagal, da lahko dolg odsluži tako, da mu dela družbo na poti v Slovenijo. Ksouma, ki je bil tisti čas na bolniški zaradi poškodbe na licu, je še povedal, da je, ko sta se pripeljala v Ribnico, spal na sovoznikovem sedežu, Bnina ga je zbudil in mu rekel, naj obrne tovornjak. Sedeža je zamenjal tako, da je do volana stopil okoli prvega dela avta, zato sploh ni vedel, kaj se dogaja zadaj, tudi dva v preiskavi zaslišana ilegalca sta povedala, da sta takrat, ko so vstopali v vozilo, videla le enega.


Višja državna tožilka Barbara Jenkole Žigante je predlagala, da sodišče obtoženemu Ksoumi izreče kazen 2 leti in 5 mesecev zapora ter stransko denarno kazen 3000 evrov, seveda tudi izgon tujca iz države za štiri leta, njegov zagovornik pa je predlagal oprostitev. Sodišče je skoraj v celoti sledilo predlogu tožilke, saj je izreklo le en mesec nižjo kazen od predlagane. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije