VLOMILEC

V picerijo vlomil, ker je bil lačen

Valon Sulejmani tokrat na zatožni klopi zaradi 6 vlomov in ene grožnje.
Fotografija: Valon Sulejmani je od decembra lani v priporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Valon Sulejmani je od decembra lani v priporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

KRŠKO –  Ko se je 31-letni Valon Sulejmani pred tremi meseci in pol skozi okno, ki ga je razbil z večjim kamnom, pretihotapil v Oštarijo Margareta v Krškem, pri svojem početju ni bil ravno uspešen. Ni namreč vedel, da je v lokalu alarm, in tako je moškega na delu zalotil varnostnik ter o vlomilcu seveda takoj obvestil može postave. In Valon je znova pristal tam, kjer je že bil: za zapahi.
Vlomil naj bi tudi v prostore Mladinskega centra Krško.
Vlomil naj bi tudi v prostore Mladinskega centra Krško.

Vlom v picerijo namreč ni edini greh, ki ga bremeni; obtožen je kar 6 tatvin in grožnje, sodnica Marija Breznik mu je na sodišču vročila še en obtožni predlog, hkrati pa je že dobil poziv za prestajanje leto in 9 mesecev dolge zaporne kazni. V Ljubljani je bil namreč obsojen zaradi grožnje, hkrati pa so mu tam preklicali še nekaj pogojnih kazni.

Dolg seznam grehov

Tokrat je seznam grehov, za katere ga bremeni tožilstvo, dolg. Junija lani naj bi na železniški postaji v Dobovi vlomil v trafiko, odnesel naj bi precej cigaret, baterije, bombone, kokakolo, red bull, sladoled, vikend romane itd. Vsega je bilo za skoraj 600 evrov. Vlomil naj bi tudi v hišo na Senovem, odnesel naj bi LCD-televizor ter motorno in krožno žago, skupaj v vrednosti skoraj 1400 evrov. V drugi polovici oktobra lani je na Senovem občanu vzel avto in se z njim odpeljal v Spodnji Stari Grad. Morda bi svoje popotovanje nadaljeval, a ga je med vožnjo tako poškodoval, da je bil nevozen, zato ga je pač pustil pri Krškem. Nekaj dni pozneje naj bi vlomil v Mladinski center Krško: s silo telesa je razbil okno, vzel pa naj bi blagajno s skoraj 600 evri in kar precej cigaret. Dva tedna pozneje naj bi obiskal Bar M v Krškem, odnesel naj bi cigarete in žgano pijačo ter gotovino, vsega je bilo za skoraj 800 evrov. Čez nekaj dni se je pri železniški postaji v Krškem spravil nad enega Roma, zagrozil mu je z nožem, čez en teden pa je pohod sklenil v na začetku omenjeni piceriji, kamor ga je, kot je povedal varnostniku, prignala lakota.
Zagovarjal bi se z molkom.
Zagovarjal bi se z molkom.

Še preden je okrožna državna tožilka Mateja Roguljič na krškem sodišču povedala, kakšno kazen bi predlagala v primeru priznanja krivde, je Valon, ki je bil med predobravnavnim narokom vklenjen, dejal: »Branim se z molkom. Nekatera dejanja so tako kamere … kako bi rekel …« Misli ni dokončal, a očitno je hotel povedati, da so nekatera dejanja posnele videonadzorne kamere, vpogled v posnetke in slike pa je predlagala tudi Sulejmanijeva zagovornica Kristina Jalovec, ki je opozorila, da je obtoženi uživalec metadona, prej pa je užival prepovedane droge in pomirjevala, helex so pri njem zasegli tudi ob prijetju. »Znano je, da ta zdravila vplivajo na sposobnost razumeti pomen svojega ravnanja, zato predlagam, da sodišče angažira izvedenca psihiatrične stroke, ki bo presodil, ali je obtoženi v času storitve dejanja mogel razumeti svoje dejanje in ali je imel v oblasti svoje ravnanje,« je predlagala Jalovčeva.

Že obsojen tudi zaradi ropov

Sicer pa je Sulejmani, ki nima bivališča, že večkrat prestopil meje zakona. Leta 2009 smo o njem poročali, ko je skupaj s še dvema pajdašema na krški železniški postaji oropal invalida, ki sta mu ob napadu odleteli bergla in nožna proteza, z zvijačo pa so v avto spravili tudi 18-letnega mladeniča ter mu na samotnem kraju pri Sevnici vzeli denar in telefon.
Odvetnica Kristina Jalovec je predlagala sodišču, naj angažira izvedenca psihiatra.
Odvetnica Kristina Jalovec je predlagala sodišču, naj angažira izvedenca psihiatra.

Za Sulejmanija, ki je bil takrat obsojen na 2 leti in 8 mesecev zapora (v kazen je bil vštet preklic ene pogojne kazni), je bilo oteževalno tudi dejstvo, da je bil udeležen pri ropu le teden potem, ko se je vrnil iz zapora, kjer je prestajal 18-mesečno zaporno kazen. Sojenje se bo začelo 13. aprila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije